Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kadāfi tuvinieku nāve NATO liek taisnoties

NATO nācās taisnoties, ka tās mērķis nav nogalināt Lībijas līderi Muammaru Kadāfi, pēc tam, kad naktī uz svētdienu alianses uzlidojuma laikā valsts galvaspilsētā Tripolē ticis nogalināts ilggadējā vadoņa jaunākais dēls un trīs mazbērni, par ko ziņoja Lībijas valdība.

29 gadus vecais Saifs el Arabs Kadāfi un bērni, kuri bijuši jaunāki par 12 gadiem, atradušies mājā, kurai trāpījuši vismaz trīs šāviņi, nodarot ēkai lielus postījumus. Lībijas valdības pārstāvji ziņo, ka ēkā atradies arī M. Kadāfi ar sievu, taču viņi neesot cietuši.

Grib Lībijas naftu

Ziemeļatlantijas alianse svētdien paziņoja, ka tā veikusi gaisa uzlidojumus militārajiem objektiem, nevis gribējusi kaitēt M. Kadāfi vai viņa ģimenes locekļiem, kuri mitinājušies namā, kas atrodoties netālu no uzbrukuma mērķa. «Visi NATO mērķi savā būtībā ir militāri un bijuši nepārprotami saistīti ar M. Kadāfi režīma sistemātiskajiem uzbrukumiem Lībijas iedzīvotājiem un apdzīvotām teritorijām,» paziņoja NATO militārās operācijas Lībijā komandieris ģenerālleitnants Šarls Bušārs. «Mēs neuzbrūkam atsevišķiem cilvēkiem.»

Viņš gan piebilda, ka NATO rīcībā ir nonākusi informācija par iespējamo M. Kadāfi dēla un mazbērnu nāvi, tādēļ pauda nožēlu par civiliedzīvotāju nāvi, informē Reuters.

Lībijas valdības pārstāvis Musa Ibrahims paziņoja, ka NATO uzlidojums esot bijis «tieša operācija, lai nogalinātu valsts līderi». «Domājams, kāds ir noplūdinājis informāciju, ka mājā atradīsies M. Kadāfi,» viņš sacīja. «Viņi [NATO] zināja, ka viņš tur ir, vai arī kaut kāda iemesla dēļ viņu tur gaidīja.»

M. Ibrahims paziņoja, ka Lībijā notiekošo starptautiskās koalīcijas operāciju mērķis neesot civiliedzīvotāju aizsardzība, bet iegūt kontroli pār Lībijas naftu. «Mēs atkal un atkal esam paziņojuši, ka esam gatavi sēsties pie sarunu galda, gatavi runāt par mieru, gatavi politiskajām pārmaiņām, gatavi vēlēšanām, gatavi referendumam,» sacīja M. Ibrahims. «Rietumi nevēlas pārliecināties par mūsu paziņojumu patiesumu, viņi tikai vēlas nozagt mūsu brīvību, bagātību un mūsu tiesības izlemt savu nākotni.»

Krievi prasa skaidrību

Kārtējo reizi no Krievijas atskanējuši pārmetumi, ka starptautiskā koalīcija pārkāpj martā pieņemto ANO Drošības padomes rezolūciju, ko atbalstīja arī Maskava. «Uzbrukums skaidri apliecina nesamērīgo spēku, ko lieto koalīcijas spēki,» svētdien paziņoja Krievijas Domes Ārlietu komisijas vadītājs Konstantīns Kosačevs. «Arvien vairāk un vairāk faktu norāda, ka koalīcijas nolūks ir fiziski iznīcināt M. Kadāfi.»

Viņš arī esot «ļoti pārsteigts par pilnīgo klusumu» no ASV, Francijas un citu rietumvalstu līderu puses. «Mums visiem ir tiesības sagaidīt operatīvu, izsmeļošu un objektīvu koalīcijas rīcības novērtējumu no viņu puses,» aģentūra Interfax citē K. Kosačevu.

Savukārt M. Kadāfi sabiedrotais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess uzskata, ka ir noticis Lībijas līdera slepkavības mēģinājums. «Nav šaubu, ka tika dota pavēle nogalināt M. Kadāfi. Nav nozīmēs, kas tika nogalināti, tā ir slepkavība,» paziņoja U. Čavess.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons noraidīja apsūdzības, ka NATO vēlas iznīcināt kādus noteiktus cilvēkus. «NATO uzbrukumu politika ir pilnībā skaidra. Tā ir saskaņota ar ANO rezolūciju numur 1973, un tās nolūks ir aizsargāt civiliedzīvotājus, uz kuriem mērķē M. Kadāfi spēki,» sacīja D. Kamerons. «NATO nolūks ir uzbrukt valdības spēku komandcentriem, nevis atsevišķiem cilvēkiem.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits