Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kanādā jau nākamgad iespējama marihuānas legalizēšana izklaidējošiem nolūkiem

Kanādas premjerministra Džastina Trudo vadītā liberāļu valdība ceturtdien nāks klajā ar likumprojektu, kas paredz līdz 2018.gada vidum legalizēt marihuānas lietošanu izklaidējošiem nolūkiem.

Kanāda tādējādi kļūs par pirmo G7 valsti, kurā visā valsts teritorijā legalizēta marihuānas lietošana izklaidējošiem nolūkiem, un otro valsti pasaulē, kas spērusi šādu soli. Marihuāna izklaidējošiem nolūkiem atļauta arī Urugvajā.

Kanādas politiskie līderi ir atzinuši līdzšinējo narkotiku apkarošanas režīmu par neveiksmīgu. Likumprojekta mērķis ir samazināt sodīšanu un lietu ierosināšanu par "zālītes" smēķēšanu, vienlaikus padarot to nepieejamu bērniem.

Trudo 2013.gadā atzina, ka pats savas dzīves laikā piecas vai sešas reizes lietojis marihuānu, tostarp vienreiz pēc ievēlēšanas parlamentā. Premjers atklāja, ka viņam nelaiķa brālim draudēja apsūdzības par neliela daudzuma marihuānas glabāšanu. Trudo sacīja, ka tas pamudinājis viņu ierosināt marihuānas legalizāciju.

"Zālītes" legalizēšanu atbalsta arī policijas priekšnieki, norādot, ka 2014.gadā saistībā ar marihuānu policijai ziņots 70 000 reižu, kas, viņuprāt, ir policijas resursu izniekošana.

Gaidot likumprojekta pieņemšanu, Kanādā sarosījušies medicīniskās marihuānas tirgotāji, cerot tuvā nākotnē paplašināt savu biznesu.

Medicīniskās marihuānas lietošana Kanādā tiek regulēta kopš 2001.gada.

Valdības statistikas dati liecina, ka līdz 2018.gadam vidēji gadā līdz 4,6 miljoniem kanādiešu patērēs 655 tonnas marihuānas, iztērējot par to 4,2 līdz 6,2 miljardus Kanādas dolāru (2,9 līdz 4,4 miljardus eiro).

Darba grupa, kas strādāja pie jaunajiem noteikumiem legāla marihuānas tirgus radīšanai, decembrī publiskoja ziņojumu, nākot klajā ar vairāk nekā 80 ierosinājumiem, tostarp marihuānas pakošanai un marķēšanai, ierobežojumiem reklāmai un sodiem par "zālītes" pārdošanu bērniem.

Rosinātie noteikumi paredz ļaut kanādiešiem mājās personīgai lietošanai audzēt ne vairāk kā četrus marihuānas stādus. Pie viena cilvēka glabāšanā drīkstēs atrasties ne vairāk kā 30 grami marihuānas.

Ziņojumā norādīts, ka sabiedrībā vislielākās bažas bijušas par minimālo vecumu, no kura būs ļauts lietot marihuānu, un par tās ietekmi uz auto vadīšanu.

Par minimālo vecumu izvēlēts 21 gads, no kura Kanādā atļauts lietot alkoholu.

Tikmēr amatpersonas steidz izmēģināt ierīces marihuānas radītā reibuma noteikšanai, līdzīgi kā tiek novērtēts alkohola līmenis asinīs šoferiem. Taču, atšķirībā no alkohola, marihuānai nepastāv legāla vai zinātniski apstiprināta testa.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits