Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

"Karsti" Afganistānas austrumos, "karsti" arī ziemeļos

Pēc Latvijas kontingenta komandiera, pulkvežleitnanta Anša Strazdiņa teiktā, šobrīd esot vērojama situācijas saasināšanās abos galvenajos reģionos Afganistānā, kur atrodas latviešu karavīru pamatvienības. To apstiprinājusi nesenā apšaude Kunāras provincē, kad vieglu ievainojumu kājā guva viens no latviešu karavīriem. Par laimi, tas bijis rikošetā lidojošas lodes trāpījums, un cietušais karavīrs jau atgriezies ierindā.

Pulkvežleitnants Dienai pastāstīja, ka latviešu karavīri no padomnieku grupas kopā ar afgāņu armijas karavīriem devušies ārā no sava posteņa. Patruļas laikā apstājušies pie kādas ceļa strādnieku grupas. Kad kāpuši ārā no savām bruņu mašīnām, pret viņiem tikusi atklāta gana spēcīga uguns. Tas nozīmējis iekļūšanu slēpnī. Nemiernieki šāvuši ar granātmetēju RPG, ložmetēju PKM un citiem strēlnieku ieročiem.

Šo sadursmi Dienai nokomentēja mājup braucošās otrās latviešu padomnieku grupas kapteinis Dans Jansons, pēc kur teiktā, tas esot tikai sākums ,,karstajai,, vasaras sezonai.  Viņš Kunāras provincē ar trīsdesmit pieciem citiem latviešu karavīriem pavadījis deviņus mēnešus. Pēc kapteiņa teiktā, viņus nomainījušo trešo padomnieku grupu gaidot intensīva darbība ar diviem militāriem kontaktiem ik dienas. Mainīt situāciju esot iespējams vienīgi tad, ja tikšot pieņemts kāds stratēģiski svarīgs politisks lēmums. ,,Bez tāda šeit kaut ko panākt būs grūti. Daļa pretinieku iet bojā, bet pēc neilga laika pāri kalniem no Pakistānas viņiem atnāk palīgspēki," stāstīja kapteinis. Ja koalīcijas spēki aizietu, ne vietējā armija, ne policija neko nespētu padarīt šiem kaujiniekiem. ,,Iedomājies – sapulces laikā viņu komandieri ir tik braši, sit pie krūts un ļoti kareivīgi izrāda savu brašumu. Bet vēlāk – šie afgāņi, veseli divdesmit karavīri nokļūst ārā un viņus sāk apšaudīt tikai kādi trīs talibu kaujinieki. Un, iedomājies, visi šie divdesmit paklīst kur nu kurais. Iedomājies – pietiek ar trim pretiniekiem un ar viņiem ir cauri!"

Arī Meimenā esošā Latvijas kontingenta karavīriem nesen nācies iekļūt kaujā. Viņi piedalījušies kādā operācijā kopā ar vietējo armiju, robežsargiem un norvēģu karavīriem. Latvieši visu dienu atradušies pamatspēkus piesedzošās pozīcijās. Jau pašā pievakarē pret mūsu karavīriem atklāta uguns no strēlnieku ieročiem. Situācijas nopietnību parāda tas, ka piecas lodes iestrēgušas kaujas mašīnā – vaļējā Mercedes Benz apvidus mašīnā. Šajos relatīvi vieglajos džipos, kas no sāniem nosegti ar bruņu segām, parasti uzdevumos dodas četri mūsu karavīri. Pulkvežleitnants A.Strazdiņš skaidroja, ka palielinoties koalīcijas spēku darbības intensitātei arī ziemeļos, pieaug arī bruņoto kontaktu skaits. Norvēģu vadītā provinces rekonstrukcijas vienība Meimenā, kura sastāvā ir arī latvieši, piedalās operācijās, kurās tiek sniegts atbalsts vietējai armijai un policijai. Tiekot izveidoti aizvien jauni policijas posteņi. Tas, protams, neesot pa prātam ,,sliktajiem zēniem,, un viņi aktīvi pretojas. Daudz aktīvāk patruļās tagad izbraucot afgāņu karavīri un policisti, tiesa – pagaidām gan pārsvarā tikai kopā ar atbalstošajām koalīcijas spēku vienībām.

A.Strazdiņš Dienai uzsvēra, ka otrā padomnieku grupa Kunārā esot paveikusi lielu darbu. ,,Veiksmīgi apmācīja afgāņu bataljonu, bet tas nebija viegls darbs. Ilgu laiku puišiem nācās pierast pie šī īpatnējā kontingenta. Saprast, kādā veidā panākt afgāņu vēlēšanos apgūt kaut ko no militārajām prasmēm. Milzīgs mūsu karavīru ieguvums ir kaujas pieredze, protams, iegūta ārkārtīgi bīstamās situācijās,,, stāstīja pulkvežleitnants.

Nekas joprojām nav zināms par kādu japāņu žurnālistu, kas nesen pazuda Afganistānas ziemeļdaļas Kunduzas pilsētas tuvumā. Pēdējā informācijā no viņa pirms sakaru pārtrūkšanas liecināja, ka japānis atrodas radikālās kaujinieku grupas Taleban kontrolētā teritorijā. Minētā kustība izplatījusi videoierakstu, kurā redzami divi 31.decembrī nolaupītie franču žurnālisti. Uzsvērts, ka abu franču dzīvībai draudot briesmas. Šie piemēri apliecina to, ka Afganistānā aizvien bīstamāks kļuvis ir žurnālistu darbs, it īpaši atrašanās lauku apvidos. Puslīdz droša ir vienīgi braukšana pa maģistrālo lielceļu, jeb kā to sauc koalīcijas spēki, Ring road. Laiku pa laikam uz tā redzami vietējās policijas posteņi. Kā stāstījuši latviešu karavīri, viltus policijas pārbaudes punktus mēdzot uz ceļiem izvedot arī sliktie zēni. Skaidrs, ka bez savas valsts karavīru atbalsta ceļojošam žurnālistam nav ieteicams tādā nokļūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits