Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Kārtējās infomācijas nopplūdes dēļ varētu sākties otrā Klimatgeita

Otrdien publicēts liels skaits e-pasta vēstuļu un citu dokumentu, kas, šķiet, saistīti ar Austrumanglijas universitātes Klimata izpētes nodaļu.

Daļa no 5000 e-pasta vēstuļu un dokumentu attiecas uz Klimata izpētes nodaļas sadarbību ar Starpvaldību Klimata izmaiņu komisiju (IPCC).

Līdzīgu dokumentu publiskošana 2009.gadā izraisīja tā dēvēto Klimatgeitu, kuras laikā izskanēja pret zinātniekiem vērstas apsūdzības par datu viltošanu, kas gan vēlākā izmeklēšanā tika noliegtas.

Tāpat kā toreiz, jauno dokumentu publiskošana notikusi ANO klimata konferences priekšvakarā.

Austrumanglijas universitāte atzinusi, ka dokumenti, kas izvietoti kādā Krievijas serverī, šķiet, nākuši no tās Klimata izpētes nodaļas, un paziņojusi, ka personas, kuras ieguvušas un nodevušas atklātībai e-pasta saraksti cenšas panākt tādu pašu efektu kā pirms neveiksmīgās ANO klimata konferences Kopenhāgenā 2009.gadā. Pirmdien paredzēta kārtējās ANO klimata konferences atklāšana Durbanā.

Universitāte piebildusi, ka tik īsā laikā nav iespējams pārliecināties par visu e-pasta vēstuļu autentiskumu, taču uzsver, ka to publiskošanas mērķis ir radīt "maksimālus traucējumus gaidāmajām starptautiskajām klimata sarunām".

Augstskolas izplatītajā paziņojumā teikts, ka nav pierādījumu par nesenu ielaušanos tās datorsistēmā, un izteiktas aizdomas, ka publiskotie materiāli nāk no krājuma, kas nolaupīts pirms diviem gadiem.

Tekstā, kas pievienots publicētajiem dokumentiem, cita starpā teikts: "Nabadzība ir nāves spriedums. Lai stabilizētu siltumnīcefekta gāzu emisiju ilgtspējīgā līmenī valstīm līdz 2030.gadam enerģētikas tehnoloģijās jāiegulda 37 triljoni dolāru".

Tālāk seko izvilkumi no publiskotajām e-pasta vēstulēm, starp kuru nosūtītājiem un saņēmējiem, ja tās ir īstas, atrodams Austrumanglijas universitātes Klimata izpētes nodaļas vadītājs Fils Džonss un Pensilvānijas štata universitātes klimatologs Maikls Manns.

Klimatgeitas gaitā veiktajās izmeklēšanās gan Džonss, gan Manns tika attaisnoti apsūdzībās par datu sagrozīšanu, lai gan tika atzīts, ka turpmāk pētniecības procesam vajadzētu būt atklātākam.

Persona, kura publiskojusi jaunos dokumentus, apgalvo, ka tās rīcībā esot vēl 220 000 e-pasta vēstuļu un dokumentu, taču tie netikšot nodoti atklātībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits