Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kiber-džihādistu kompleksie tīkli

Islāma valsts jeb Daesh jau ilgstoši iesaistās ne tikai aktīvā karadarbībā un šausminošos teroraktos, bet arī profesionālā un mērķtiecīgā informācijas un propagandas izplatīšanā, kas pēc apjomiem un efektivitātes pārspēj vislabāk izplānotas mārketinga kampaņas, piektdien vēstīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra eksperti. 

Sociālie tīkli arī ir platforma, ar kuras palīdzību džihādisti ne tikai rekrutē, bet arī izplata informāciju par asinis stindzinošajiem nāves sodiem, ko teroristi piespriež "saviem ienaidniekiem" - ārzemju žurnālistiem, karavīriem un tūristiem.

Reģionālie mediji un žurnāli

Piektdien NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra rīkotajā konferencē pētnieki atklāja, ka katrai provincei ir sava pārvaldības struktūra ar mediju departamentu - Sīrijā ir astoņi dažādi reģionālie mediji, Irākā deviņi, Lībijā trīs, kā arī vairāk nekā desmit dažādi mediji raida un izplata informāciju no citām pasaules valstīm. Kā secinājis pētnieks, katram no tiem arī ir savs logo un simbolika, lai būtu viegli saprast, no kura reģiona nāk informācija.  

Šie reģionālie mediji ir mobili un, iespējams, tikai ar vienu vai dažiem darbiniekiem, kuri regulāri pārvietojas, lai par mediju centru atrašanās vietu neuzzinātu starptautiskās koalīcijas pārstāvji un lai tie uzlidojumu laikā netiktu iznīcināti.   

Teroristi arī izdod žurnālus un pamfletus, viens no zināmākajiem ir Dabiq žurnāls, kas iznāk jau kopš 2014. gada.

Žurnālā tiek publicēta informācija gan par Daesh mērķiem un viņu apokaliptisko pasaules redzējumu, gan par politiku un sociālajām aktualitātēm. Pēc NATO izcilības centra mediju pētnieka majors Rafala Zgrizeviča analīzes datiem, teroristi savā žurnālā vismaz 48% satura saista ar politiku, 38% ar reliģiju, bet 14% ar sociālajiem jautājumiem.  

Tāpat teroristu grupējums regulāri publicē gan video ar šausminošiem noziegumiem, gan "Holivudas" kvalitātes video rullīšus, kas aicina musulmaņus pievienoties "svētajam karam".   

Neskaitāmi Twitter konti 

Kiber-džihādistu - Daesh atbalstītāju, kuri aktīvi darbojas digitālajā vidē, skaits ir milzīgs, apliecināja NATO izcilības centra pētniece Sanda Svetoka. Viņa skaidroja, ka, lai gan Twitter konti, kas pieder teroristiem, tiek regulāri slēgti, kiber-džihādisti ļoti prasmīgi izmanto vienu kontu, lai reklamētu citus - brīdī, kad kāds konts tiek slēgts, rodas vairāki citi, kas publicē aicinājumus "vismaz 1000 reizes retvītot" jaunos kontus. 

Tāpat secināts, ka atbalstītājiem vairs nav vajadzības doties uz Sīriju vai Irāku, lai atbalstītu teroristus - tas izdarāms arī internetā atbalstot un rekrutējot jaunos radikāļus. Tāpat atklāts, ka ir izveidot digitālās palīdzības centri, kas gatavi palīdzēt jebkuram teroristu atbalstītājam.  

Šogad martā aģentūra LETA citēja pētījumu, kur secināts, ka teroristu labā darbojas vismaz 46 000 tvitera kontu. Tiesa, pētījuma autori atzīst, ka patiesais kontu skaits, visticamāk, ir daudz lielāks.

Tipiski Islāma valsts atbalstītāji atrodas kaujinieku kontrolētās teritorijās Irākā un Sīrijā. Trīs ceturtdaļas no viņiem tvītoja arābu valodā, bet viens no pieciem izmantoja angļu valodu. Viņiem ir vidēji aptuveni 1000 sekotāju, secināts pētījumā, kuru veica institūta Brookings eksperts Dž.M. Bergers un tehnoloģiju speciālists Džonatans Morgans.

Pētījumā aplūkota situācija 2014.gada pēdējos trīs mēnešos. Lielākā daļa tvitera kontu izveidoti 2014.gadā, kas liecina, ka to skaits aug ļoti strauji, jo kompānija Twitter gada nogalē jau slēdza vairāk nekā 1000 šādu kontu.

Bergers uzskata, ka Islāma valsts labā varētu darboties maksimums 90 000 tvitera kontu.

Svetoka piektdien, stāstot par teroristu digitālo klātbūtni, skaidroja, ka apmēram 20% satura tiek automātiski ģenerēts. Esot pat bijusi aplikācija, kas viedtālruņu lietotājiem automātiski sniedza svaigāko džihādistu informāciju.

Ne tikai tviteris

Kā noskaidrots ilgstošos pētījumos, teroristi mikroblologšanas vietni Twitter.com izmanto, kā "lietussarga mediju platformu, kas savieno dažādus mediju avotus vienā, ērti pārlūkojamā informācijas indeksā". Tāpat aktīvi tiek izmantotas dažādas personīgās komunikācijas aplikācijas un vietnes - WhatsApp, SnapChat un citas. 

Pēc Parīzes teroraktiem medijos izplatījās informācija, ka uzbrukumi organizēti, izmantojot spēļu konsoles Sony Playstation iekšējo tīklu, kas paredzēts, lai lietotāji varētu kopīgi spēlēt videospēles un spēlēšanas laikā sazinātos. Taču, kā vēsta NATO eksperti - šīs baumas izrādījās nepatiesas.

Islāma valsts sociālo mediju eksperti izmanto "inovatīvi atklātas platformas ievainojamības, lai izvairītos no viņu kontu izdzēšanas". Viņi ap sevi ir sapulcējuši spēcīgu sekotāju pulku, kas ļauj efektīvi izmantot sociālo mediju platformas. Ir izveidoti sociālo mediju digitālie tīkli, kas efektīvi izmanto mazas kopienas, lai izplatītu informāciju pēc iespējas plašāk.  

Teroristi darbojas ar četriem galvenajiem mērķiem - atbalstīt teroristiskos un radikālos centienus, apvienot radikāļus, iebiedēt visus, kuri neatbilst teroristu principiem, un informēt savus sekotājus, atklāja pētnieki.

Kā cīnīties 

Pasaulē notiek aktīvas diskusijas par to kā cīnīties ar teroristiem. Līdz šim ASV vadītās koalīcijas un Krievijas atsevišķi veiktie uzlidojumu nav apturējuši teroristus. Šobrīd, kā norādīja somu pētnieks Anti Silanpa, pastāv iespēja, ka Krievijas varētu aktīvāk iesaistīties cīņā pret Daesh, kas varētu palīdzēt starptautiskajai koalīcijai.

Arī Vācija pagājušā nedēļā paziņoja, ka ir gatava iesaistīties uzlidojumos pret teroristiem Sīrijā. Un portāls Diena.lv jau vēstīja, ka piektdien Vācijas Bundestāgs atbalstījis tiešu iesaistīšanos cīņā pret teroristisko grupējumu Islāma valsts Sīrijā, tādējādi atsaucoties uz Francijas lūgumu sniegt tai palīdzību pēc Parīzes teroraktiem.

Izlūklidmašīnu Tornado, karaflotes fregates un 1200 karavīru nosūtīšanu uz Tuvajiem Austrumiem atbalstīja 445 deputāti, kamēr pret to balsoja 146 likumdevēji, bet septiņi atturējās.

Tomēr kā eksperti norāda ar to nebūs gana, tāpēc NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra pētnieki izstrādājuši pētījumu, kas drīz tiks nodots dažādu pasaules valstu vadībām un drošības iestādēm, lai tās sekmīgāk spētu cīnīties arī pret kiber-džihādistiem, jo, kā bieži norādīts, teroristi internetā spēj radikalizēt un rekrutēt jauniešus visā pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits