Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kims un Putins Vladivostokā apmainās laipnībām un sola stiprināt sadarbību

Pirmajā Ziemeļkorejas līdera Kima Čen Una un Krievijas prezidenta Vladimira Putina samitā, kas ceturtdien norisinās Vladivostokā, Krievijā, abu valstu līderi solījuši stiprināt savstarpējās saites, bet Putins esot piedāvājis Ziemeļkorejai palīdzību, lai pārvarētu domstarpības saistībā ar Phenjanas kodolprogrammu, vēsta The Guardian.

Pēc līderu divpusējām sarunām Putins solījis, ka stiprināšot Krievijas sadarbību ar Ziemeļkoreju, bet uz sarunu galda esot bijis arī strīdīgais Korejas pussalas denuklearizācijas jautājums. Jāatgādina, ka Ziemeļkoreja pārmetusi ASV vienpusēju prasību uzstādīšanu šajā jautājumā, ko Ziemeļkoreja arī min kā Hanojas samita izgāšanās iemeslu, galvenā grēkāža lomu atvēlot ASV ārlietu ministram Maikam Pompeo.

Sarunu laikā Putins esot apņēmies normalizēt Ziemeļkorejas attiecības ar ASV un norādījis, ka sarunās būtu jātiek skaidrībā arī par Maskavas iespējamo lomu Phenjanas un Vašingtonas komunikācijā.

Iepriekš Krievijas pozīciju denuklearizācijas jautājumā izklāstīja Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs, norādot, ka Maskavas ieskatā vienīgais produktīvais formāts būtu sešpusējās sarunas, kurās iesaistās abas Korejas, ASV, Krievija, Ķīna un Japāna.

Kims savukārt izteicās, ka abiem līderiem bijusi "ļoti nozīmīga viedokļu apmaiņa aci pret aci par jautājumiem, kas skar abu valstu intereses". Kims jau pirms tikšanās slavēja Putinu un Krieviju, norādot, ka "ir dzirdējis ļoti daudz labu lietu par Krieviju" un pateicās Putinam, ka tas izbrīvējis laiku, lai uzņemtu Ziemeļkorejas delegāciju.

Izskan viedokļi, ka Ziemeļkorejas, iespējams, lielākais ieguvums no šādas vizītes būtu signāla sūtīšana ASV, ka tai ir spēcīgi sabiedrotie. Samits arī varētu būt mēģinājums Ziemeļkorejai demonstrēt, ka tās ekonomika pilnībā nav atkarīga no ASV labvēlības, proti, sankciju atcelšanas vai mīkstināšanas, un ka Phenjana aktīvi meklē ekonomiskos partnerus, kas būs gatavi sadarboties.

Savukārt Krievijai šī ir iespēja palielināt savu lomu sarunās par Korejas pussalas denuklearizāciju un komunikācijā starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju.

Putina un Kima divpusējā saruna ilga vairāk nekā trīs stundas, bet pēc tam samita plāns paredz oficiālās pusdienas. Krievijas ziņu aģentūra TASS arī publiskojusi informāciju par ēdienkarti. Kimu ar Krievijas virtuvi iepazīstinās, galdā ceļot krabju salātus, pelmeņus ar brieža gaļu, boršču, foreli ar diļļu mērci, liellopa gaļu ar kabačiem, šokolādes kūku un karamelizētu ābolu sorbetu.

Top komentāri

kremlin.ru
k
Skaists zābaku pāris.
trusis nejaukais
t
nezinu kaa presei bet man liktos ljoti diivaini ja vinji nevis apmainiitos ar laipniibaam viens otru nolamaatu, draudeetu nekad nesadarboties un veel piesoliitu viens otram iedot bietee.
Vasilisa
V
Varbut sie abi punduri atbrauks uz Latviju un nojauks Uzvaras parka okupacijas pieminekli- okupacijas pi.eli?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits