Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ķīna sola pretpasākumus, ja ASV turpinās atbalstīt protestētājus Honkongā

Ķīna brīdinājusi ASV, ka veiks ''stingrus pretpasākumus'', ja Vašingtona turpinās izrādīt atbalstu protestētājiem Honkongā. Ķīna ar šādu paziņojumu nākusi klajā pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja likumu, kurā pausts atbalsts demokrātijai un cilvēktiesībām Honkongā, kā arī atbalstīti Honkongas valdības pretinieku protestu dalībnieki.

Tramps nebija izrādījis vēlmi parakstīt šo likumu, kura projekts tika pieņemts abās Kongresa palātās, bet kongresmeņu gandrīz vienprātīgs atbalsts tam atstāja viņam maz politiskās manevrēšanas iespēju.

Tramps parakstīja arī likumu, kas aizliedz pārdot Honkongas policijai asaru gāzi, piparu aerosolu, gumijas lodes, ūdens lielgabalus, apdullināšanas ieročus un elektrošoka ierīces. 

"Es parakstīju šos likumus aiz cieņas pret Ķīnas prezidentu Sji [Dzjiņpinu] un Honkongas tautu," paziņoja Tramps. "Tie tiek ieviesti cerībā, ka Ķīnas un Honkongas līderi un pārstāvji spēs draudzīgi atrisināt savas domstarpības ceļā uz ilgtermiņa mieru un labklājību visiem."

Ķīnas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka "ASV ir ignorējusi faktus un sagrozījusi patiesību". Tāpat uzsvērts, ka likumprojekts "atbalsta vardarbīgus noziedzniekus". Ministrija draudēja ar pretpasākumiem, ja ASV turpinās "iet pa nepareizo ceļu".

Jaunais likums nosaka, ka Vašingtonai jāuzrauga Pekinas aktivitātes Honkongā. ASV varētu atsaukt īpašo tirdzniecības statusu, ko tā piešķīrusi Honkongai, ja Ķīna grauj pilsētas tiesības un brīvības.

Cita starpā, Honkongas īpašais statuss nozīmē, ka to neietekmē ASV sankcijas vai tarifi.

Likumprojektā arī teikts, ka ASV jāļauj Honkongas iedzīvotājiem iegūt ASV vīzas, ja viņi ir arestēti par piedalīšanos nevardarbīgos protestos.

Eksperti saka, ka šī rīcība varētu sarežģīt sarunas starp Ķīnu un Ameriku par tirdzniecības kara izbeigšanu.

Pēc šī likumprojekta parakstīšanas Ķīna izsaukusi uz pārrunām ASV vēstnieku. Ķīnas ārlietu ministra vietnieks izteica "visstingrāko protestu" ASV vēstniekam Terijam Branstadam, aicinot Vašingtonu neīstenot likumu, kurā pausts atbalsts prodemokrātiskajiem protestiem Honkongā.

Top komentāri

Ar muti Honkongā
A
Ķīnas kompartijai drūmi laiki. https://youtu.be/pKVQDUQR8I4?t=2194
Irlielāmērāticams
I
ka ASV pārspēj pašas sevi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits