Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ķīnā studenti protestē pret domu brīvības svītrošanu no augstskolas statūtiem

Viena no Ķīnas pazīstamākajām universitātēm no saviem oficiālajiem statūtiem izslēgusi atsauces uz domu brīvību, izraisot studentu protestus, kas komunistu režīma pārvaldītajā valstī nenotiek bieži.

Šanhajas Fudaņas universitātes studenti sapulcējušies un dziedājuši augstskolas himnu, kurā cildināta "akadēmiskā neatkarība un domu brīvība", šādi protestējot pret lēmumu svītrot šo jēdzienu no augstskolas statūtiem, redzams tīmeklī izplatītā video.

Par izmaiņām Fudaņas universitātes statūtos Izglītības ministrija pavēstīja pirmdien, un ziņa ātri izpelnījās ievērību sociālajos medijos, pirms Ķīnas allaž modrie tīmekļa cenzori ierakstus sāka dzēst un diskusijas bloķēt.

Jaunajā statūtu versijā pausts mērķis "apbruņot pasniedzēju un studentu prātus ar Ķīnai raksturīgās iezīmes iekļaujošās sociālistiskās ideoloģijas [Ķīnas prezidenta un valdošās Komunistiskās partijas līdera] Sji Dzjiņpina jauno laikmetu".

Mācībspēkiem un studentiem ir jāievēro "sociālistiskās pamatvērtības", bet augstskolas kompleksā jānodrošina "harmoniska" vide, kas parasti tiek lietots kā eifēmisms valdībai naidīgu noskaņojumu izskaušanai.

Kā redzams tīmeklī publicētajā studentu akcijas video, aptuveni 20 studenti dzied augstskolas himnu universitātes kompleksa ēdamzālē, bet apsargi viņiem izsaka aizrādījumus.

Akcija notikusi trešdienas pusdienlaikā, ziņu aģentūrai AFP apliecināja viens no studentiem.

Ķīnas valdība rūpīgi seko norisēm augstskolu kompleksos, kur aizsākušās vienas no valsts būtiskākajām XX gadsimta politiskajām kustībām.

1989.gadā tūkstošiem augstskolu studentu pievienojās strādniekiem demokrātijas atbalsta demonstrācijā Pekinas Tjaņaņmeņa laukumā. Šo protestu asiņainā apspiešana arī mūsdienu Ķīnā ir tabu temats.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits