Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ķīnas populācija samazinās pirmo reizi 60 gados

Ķīnas iedzīvotāju skaits pērn samazinājies pirmo reizi pēdējos 60 gados, nacionālajam dzimstības rādītājam sasniedzot rekordzemu dzemdību skaitu – 6,77 uz 1000 sievietēm, atsaucoties uz Ķīnas Nacionālā statistikas biroja sniegto informāciju, vēsta BBC. 2021. gadā šis rādītājs bija 7,52.

Nacionālie dzimstības rādītāji Ķīnā samazinās jau vairākus gadus, liekot ekspertiem spriest par to, kā tas nākotnē var ietekmēt darbaspēka tirgu un kā palēnināt dzimstības mazināšanos. Septiņus gadus pēc valdības atteikšanās no viena bērna politikas valsts tomēr nonākusi ērā, ko kāda amatpersona raksturojusi kā "populācijas negatīva pieauguma ēru".

Ķīnas iedzīvotāju skaits 2022. gadā bijis 1,4118 miljardi – par 850 tūkstošiem mazāk nekā 2021. gadā. Mirušo skaits pirmo reizi pārsniedzis piedzimušo skaitu. Ķīnā reģistrēts augstākais miršanas rādītājs kopš 1976. gada – 7,37 nāves uz 1000 iedzīvotājiem. Gadu iepriekš šis rādītājs bija 7,18.

Economist Intelligence Unit vecākā ekonomiste Jue Su pauž viedokli BBC, ka pandēmijas un lokdaunu ilgtermiņa iespaids var novest pat pie vēl zemākiem dzimstības rādītājiem, jo augstais jauniešu bezdarbs un zemie prognozētie ienākumi varētu mudināt daudzus atlikt precēšanos un bērnu radīšanu. Turklāt, visticamāk, ka mirstības rādītājs 2023. gadā būs augstāks par pirmspandēmijas līmeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits