Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Klajā nāk kārtējais darbs par Ziemeļvalstu ciešākas sadarbības perspektīvām

Helsinkos notiekošās ikkgadējās, pēc skaita 64. Ziemeļvalstu Padomes sesijas (kura sakrīt ar organizācijas 60. gadu jubileju) laikā tika prezentēta Helsinku Universitātes Ziemeļvalstu Pētījumu Centra (Centre for Nordic Studies – CENS) eksperta Johana Stranga (Johan Strang) grāmata Nordiska Gemenskaper (burtiski – Ziemeļvalstu intereses), kuras ietvaros kārtējo reizi attīstīta tā dēvētās Ziemeļvalstu federācijas jeb savienības ideja.

Šis ir jau trešais šāda veida pētījums, kurā attīstītas bijušā Norvēģijas ārlietu ministra Torvalda Stoltenberga (Thorvald Stoltenberg) 2009. gada ziņojumā Ziemeļvalstu sadarbība ārlietu un drošības politikā (Nordic co-operation on foreign and security policy) un 2011. gadā zviedru vēsturnieka Gunara Veterberga (Gunnar Wetterberg) grāmatā Apvienoto Ziemeļvalstu Federācija (United Nordic Federation) paustās idejas.

Vienlaikus, ja bijušais Norvēģijas ārlietu ministrs akcentē pakāpenisku un brīvprātīgu Ziemeļvalstu sadarbību, bet G. Vetenbergs popularizē ambiciozas idejas, tad jaunākais darbs mēģina apvienot abas šīs koncepcijas.

J. Stranga grāmatā kā risinājums piedāvāts vidusceļš starp T. Stoltenberga un G. Vetenberga idejām, uzskatot, ka sadarbībai jābūt taustāmai un tendētai uz rezultātu, kamdēļ atšķirībā no patlabanējā Ziemeļvalstu sadarbības formāta, kad lēmumi tiek pieņemti tikai vienprātīgi, nepieciešams arī formāts, kad dalībvalstis pašas izvēlas, vai piedalīties kādā kopīgā projektā. Kā paraugs citām jomām ministriju līmenī minēta Ziemeļvalstu Aizsardzības sadarbība (Nordic Defence Cooperation jeb NORDEFCO).

Kā prezentācijas laikā paziņoja J. Strangs, šobrīd pasaulē valda liela interese par Ziemeļvalstu reģionu, tieši tāpat arī politiķi un iedzīvotāji vēlas ciešāku sadarbību reģiona ietvaros, kamdēļ nepieciešams atdzīvināt oficiālo reģionālā līmeņa sadarbību. Kā prioritārās jomas sadarbības attīstīšanai minētas ārlietas, aizsardzība, vides aizsardzība un zinātne.

J. Stranga darbs pagaidām pieejams tikai zviedru valodā, taču ļoti ticams, ka drīzumā parādīsies arī angliskā versija. Jāpiebilst, ka pētījumi par Ziemeļvalstu ciešāku sadarbību un dažādiem tās modeļiem tradicionāli izraisa plašu rezonansi šo valstu sabiedrībā un atstāj ietekmi uz praktisko politiku. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits