Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Klimata pārmaiņām kļūstot vēl straujākām, applūstu vairākas planētas metropoles

Globālajai temperatūrai pieaugot vēl straujāk, proti, par trim grādiem pēc Celsija skalas, salīdzinot ar laiku pirms industriālās revolūcijas, pasaulē jūras līmenis varētu kāpt pat par diviem metriem, tādējādi zem ūdens atstājot daudzas no planētas lielākajām metropolēm, piemēram, Riodežaneiro, Šanhaju un Osaku, kā arī pat trešo daļu no Floridas štata. Ar šādām aplēsēm, pamatojoties uz bezpeļņas organizācijas Climate Central zinātnieku datiem, nācis klajā izdevums The Guardian.

Nupat ANO kritizēja nacionālo valstu valdības, ka tās nepieliek pietiekamas pūles, lai realizētu nepieciešamās pārmaiņas un iedzīvinātu ierobežojumus, kas ļautu sasniegt Parīzes klimata konferencē nosprausto mērķi - nepieļaut, ka globālā temperatūra paaugstinās par diviem grādiem pēc Celsija skalas, ja salīdzina ar laiku pirms industriālās revolūcijas.

Turpinot pašreizējo politiku klimata jomā, jau 2010. gadā globālā temperatūra varētu būt pieaugusi par trim grādiem, brīdina pētnieki.

Ja piepildīsies šis scenārijs, applūstu tādas pilsētas kā Osaka, Tokija, Bangkoka, Riodežaneiro, Šanhaja, Aleksandrija, Maiami, Ņujorka. Applūstu arī visa Nīlas delta, tādējādi liekot dzīvesvietu mainīt astoņiem miljoniem cilvēku. Kopumā analītiķi izpētījuši, ka ap 275 miljoni cilvēku dzīvo apdraudētos rajonos šajās metropolēs.  

Piemērm, ja piepildītos scenārijs par trīs grādu sasilšanu un līdz tam laikam nebūtu uzbūvēta atbilstoša infrastruktūra aizsardzībai pret plūdiem, Osakā zem ūdens būtu vairāki nozīmīgi biznesa un izklaides rajoni, savukārt Maiami zem ūdens būtu teju pilnībā. 

Tā kā klimata pārmaiņu ierobežošanas politika šobrīd ir visai sadrumstalota, turklāt nepieciešamo pasākumu ieviešanas temps ir krietni lēnāks par nepieciešamo, daļā pilsētu amatpersonas sāk aktīvāk domāt par seku neitralizēšanu, nevis to nepieļaušanu - proti, apsver pretplūdu aizsargbūvju celtniecības plānus, raksta The Guardian.

"Līdz šim bijām koncentrējušies uz globālās sasilšanas cēloņu mazināšanu, bet, ņemot vērā, ka klimata pārmaiņas ir neizbēgamas (..), nu mēs debatējam par to, kā tikt galā ar gaidāmajām dabas katastrofām," norādījis Osakas pašvaldības Vides dienesta pārstāvis Tošikazu Nakāki.

Tomēr ne visās pilsētās ir amatpersonas sākušas apspriest biedējošos nākotnes scenārijus. Piemēram, Riodežaneiro, kura plūdu rezultātā zaudētu gan lidostu, gan vairākas cilvēku iecienītas pludmales un piekrastes kvartālus, politiķi un amatpersonas pārāk nesteidzas meklēt risinājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits