Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Klintoni atzīst par uzvarētāju Demokrātu partijas prezidenta kandidātu debatēs

Bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone atzīta par labāko priekšvēlēšanu televīzijas debatēs, kurās piedalījās kandidāti cīņā par Demokrātu partijas nomināciju nākamā gada ASV prezidenta vēlēšanās. Debates varētu palīdzēt Klintonei vēlētāju aptaujās nostiprināt pārsvaru pār viņas pagaidām vienīgo vērā ņemamo sāncensi Bērniju Sendersu, kura popularitāte pēdējos mēnešos ir strauji pieaugusi. Tām arī var būt liela nozīme ASV viceprezidenta Džo Baidena lēmumā, vai iesaistīties cīņā par demokrātu nomināciju, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Tieši Klintone un kongresmenis Senderss dominēja telekanāla CNN un sociālā medija Facebook rīkotajās Demokrātu partijas kandidātu debatēs, kas norisinājās otrdien kādā azartspēļu kompleksā Lasvegasā. Pārējie trīs dalībnieki - bijušais senators no Virdžīnijas štata Džims Vebs, bijušais Mērilendas štata gubernators Mārtins O'Melijs un bijušais Rodailendas štata gubernators Linkolns Čeifī - neizcēlās ar spilgtiem izteikumiem.

Jau pašā debašu sākumā Klintone uzbruka Sendersam, paziņojot, ka viņa nostāja šaujamieroču kontroles jautājumā, kas ASV politiskajā dienaskārtībā aktualizējās pēc šomēnes Oregonas štatā notikušās masu apšaudes, nav pietiekami stingra. Bijusī ASV valsts sekretāre tādējādi kārtējo reizi atgādināja par Sendersa lēmumu savulaik atbalstīt likumu, kas aizliedz masu apšaudēs cietušajiem iesūdzēt tiesā šaujamieroču ražotājus un tirgotājus.

Abi kandidāti arī iesaistījās domu apmaiņā par kapitālisma lomu Savienotajās Valstīs. Senderss, kurš sevi dēvē par demokrātisku sociālistu, kārtējo reizi iestājās pret pārāk lielo naudas ietekmi uz ASV politiku. "Mūsu priekšvēlēšanu kampaņu finansēšanas sistēma ir korumpēta un iedragā Amerikas demokrātiju," sacīja Senderss.

Viņaprāt, finanšu industrija, kas lielā mērā bija vainojama ASV ekonomikas recesijas sākumā 2008. gadā, netiek pietiekami kontrolēta. "Kongress neregulē Volstrītu. Volstrīta regulē Kongresu," paziņoja kongresmenis, kurš aicināja uz "politisko revolūciju", lai nostātos pret Volstrītu.

Kad Senderss norādīja, ka Savienotajām Valstīm par piemēru esot jāņem Eiropas sociālisms un Skandināvijas valstis, kuras esot daudz izdarījušas strādājošo labā, Klintone viņam atbildēja: "Mēs neesam Dānija. Es mīlu Dāniju. Mēs esam Amerikas Savienotās Valstis."

Debašu spilgtākais brīdis pienāca, kad Klintonei kārtējo reizi nācās taisnoties par privātā e-pasta izmantošanu darba vajadzībām laikā, kad viņa pildīja ASV valsts sekretāres pienākumus. Tas pamatīgi nokaitināja Sendersu. "Amerikāņiem ir apriebies klausīties par jūsu nolāpītajiem e-pastiem," noteica Senderss, izpelnoties publikas aplausus un Klintones rokasspiedienu. "Paldies, Bērnij," smaidot sacīja H. Klintone.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 15.oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits