Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Komunistiskā Vjetnama nesmādē kapitālistisko amerikāņu naudu un kultūru

Ar krāšņu militāro parādi valsts lielākajā pilsētā Hošiminā Dienvidaustrumāzijas valsts Vjetnama pagājušajā nedēļā atzīmēja 40. gadadienu kopš postošā Vjetnamas kara beigām. 1975. gada 30. aprīlī pilsētu, ko toreiz sauca par Saigonu un kas bija Dienvidvjetnamas galvaspilsēta, sagrāba komunistu karaspēks no Ziemeļvjetnamas, liekot atkāpties ASV karaspēkam, kas militārajā konfliktā atbalstīja dienvidniekus, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Vjetnamas autoritārā komunistu vadība un lielākā daļa sabiedrības joprojām lepojas ar lielo uzvaru pār nīstajiem amerikāņu "kapitālistiem", tomēr realitātē Vjetnama bauda augļus no ciešajām ekonomiskajām saitēm ar ASV, bet valsts lielākajās pilsētās redzamas daudzu populāru amerikāņu ātro uzkodu ēstuvju izkārtnes.

Karā, kas ilga gandrīz 20 gadu, no kuriem desmit pagāja ar ASV karaspēka līdzdalību, dzīvību zaudēja vismaz trīs miljoni vjetnamiešu un 58 tūkstoši amerikāņu. Pēc tam kad 1975. gadā komunisti pārņēma varu visā Vjetnamā, Savienotās Valstis tika pasludinātas par nācijas ienaidnieku numur viens.

Vjetnama un ASV jau pirms 20 gadiem atjaunoja diplomātiskās saites, bet pēdējos gados aizvien intensīvākas kļuvušas abu kādreizējo ienaidnieku ekonomiskās un militārās attiecības, jo vjetnamieši vēlas amerikāņu investīcijas un ieročus, lai aizsargātu sevi pret aizvien pieaugošajām kaimiņvalsts Ķīnas teritoriālajām pretenzijām Dienvidķīnas jūrā.

Neskatoties uz to, Vjetnamas premjerministrs Ngujens Tan Dungs, pagājušajā ceturtdienā sakot uzrunu par godu Vjetnamas kara beigu gadadienai, nosodīja "barbariskos noziegumus", kurus ASV pastrādājušas Vjetnamā. "Viņi radīja neizmērojamus zaudējumus un sāpes mūsu tautai un valstij," premjeru citē AFP. Viņš Saigonas krišanu nodēvēja par "slavas pilnu lappusi" uzvarā pret "ASV imperiālistiem un viņu līdzskrējējiem", bet piebilda, ka Vjetnama "atstāj pagātnē notikušo aiz muguras un lūkojas nākotnē".

ASV normalizēja attiecības ar Vjetnamu 1995. gadā, bet 2000. gadā valsti apmeklēja toreizējais ASV prezidents Bils Klintons. Pašlaik ASV ir viens no lielākajiem Vjetnamas ārvalstu investoriem un pērn kļuva par lielāko tirdzniecības partneri, apsteidzot Eiropas Savienību.

2014. gadā Vjetnama uz ASV eksportēja preces un pakalpojumus 29 miljardu dolāru (26,6 miljardi eiro) vērtībā, bet valstu divpusējās tirdzniecības apjoms pārsniedza 34,5 miljardus dolāru (31,7 miljardi eiro). Vjetnama ir otrs lielākais apģērba piegādātājs ASV tirgum, jo Dienvidaustrumāzijas valstī savu produkciju ražo vairāki amerikāņu apģērbu zīmoli, piemēram, Nike, Abercrombie & Fitch un American Eagle.

Vjetnama pērn kļuva par ASV elektronikas ražotāja Apple visstraujāk augošo tirgu, jo 2014. gada pirmajā pusgadā uzņēmuma ražoto viedtālruņu iPhone pārdošanas apjomi pieauga trīskārši, apsteidzot pārdošanas apjomu pieaugumu Ķīnā un Indijā.

Ļoti veiksmīgi Vjetnamas tirgū pirms četriem gadiem iegāja arī sociālā vietne Facebook, kas sākotnēji mēnesī spēja piesaistīt pat miljonu jaunu lietotāju. Līdz pagājušā gada oktobrim Facebook bija reģistrējušies 30 miljoni no 40 miljoniem vjetnamiešu, kuriem ir pieejams internets, vēsta Al Jazeera.

Vjetnamas strauji augošajai ekonomikai lielu pienesumu devuši arī ASV dzīvojošie 1,5 miljoni vjetnamiešu, no kuriem lielākā daļa uz Savienotajām Valstīm emigrēja pēc 1975. gada, kad apvienotajā Vjetnamā pie varas bija nākuši komunisti.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Seno ienaidnieku draudzība lasiet otrdienas, 5.maija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits