Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Krievi un baltkrievi gatavojas mācībām Zapad, kurās izspēlēts uzbrukums Baltijai

Krievija un Baltkrievija uzsākusi gatavošanos vērienīgajām militārajām mācībām Zapad-2013, kurās pulcēsies ap 12,9 tūkstošiem militārpersonu. 20.-26. septembrī Baltkrievijā un Krievijas Kaļiņingradas apgabalā ieplānotie militārie manevri kaimiņvalstīs uzlūkoti ar aizdomām, jo tajos parasti tiek apspēlēti iespējamie uzbrukumi Baltijas valstīm.

Zapad-2013 mācībās izmantos ap 350 bruņumašīnu, to vidū 70 tanku, vairāk nekā 50 artilērijas vienību, vairākas raķetes palaišanas sistēmas, aptuveni 40 lidaparātu, kā arī citu militāro tehniku, vēstīja aģentūra BELTA.

Krievija un Baltkrievija apgalvo, ka mācības nepieciešamas, lai pārbaudītu abu valstu kopīgo drošības sistēmu un spēju aizsargāt valsti un reģionu. Turklāt Zapad-2013 esot «loģisks turpinājums» iepriekšējos gados īstenotajiem militārajiem manevriem.

Zapad eksperti raksturo kā mēģinājumu mēroties spēkiem ar NATO. Domājams, tās līdzināsies 2009. gadā notikušajām mācībām, un Baltijas reģiona valstis bažījas, ka militāro manevru laikā tiks izspēlēts uzbrukuma scenārijs Baltijas valstīm.

Zapad-2009 plaši kritizētas, jo oficiāli tika dēvētas par aizsardzības mācībām, lai nodrošinātu stratēģisku stabilitāti reģionā, taču manevru laikā tika izspēlēti simulēti uzbrukumi Baltijas valstīm, kā arī iespējams kodoltrieciens pret Polijas galvaspilsētu Varšavu.

Baltijas valstis, kā arī Polija, jau pirms vairākiem mēnešiem paziņoja, ka vēlētos lielāku atklātību no Zapad rīkotājvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits