Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Krievija un Ķīna uzliek veto ANO rezolūcijai par humānās palīdzības piegādāšanu Sīrijai

Krievija un Ķīna balsojumā ANO Drošības padomē nobloķējušas ieceri turpināt piegādāt humāno palīdzību Sīrijai.

ASV vēstniece ANO Kellija Krafta pauda viedokli, ka Krievijas un Ķīnas solis bijis "pārgalvīgs, bezatbildīgs un cietsirdīgs", pakļaujot riskam četru miljonu cilvēku dzīvības kara plosītajā Sīrijā.

Pieņemot attiecīgas rezolūcijas, ANO kopš 2014.gada sūta palīdzību uz tām Sīrijas daļām, kuras nekontrolē Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēki. Palīdzība tiek sūtīta caur četriem robežšķērsošanas punktiem.

Taču Maskava iebilda pret šī gada rezolūcijas tekstu, ko izstrādāja Vācija, Beļģija un Kuveita.

Diplomāti sacīja, ka Maskava, iespējams, sadusmojusies par sākotnējo ierosinājumu pievienot piekto robežšķērsošanas punktu, taču citi avoti ziņoja, ka Krievijai tika dotas pietiekami daudz iespējas ietekmēt rezolūcijas tekstu.

Rezolūcijas sākotnējais priekšlikums pamudināja Maskavu nākt klajā ar savu rezolūcijas tekstu, ko atbalstīja Ķīna. Tajā ierosināts atvērt palīdzības piegādēm tikai divus robežšķērsošanas punktus.

Pēc tam tika meklēts kompromiss, un tapa jau minētais Vācijas, Beļģijas un Kuveitas ierosinājums, no kura izsvītrota ideja par piekto robežšķērsošanas punktu un pieļauta iespēja atteikties no vēl viena punkta, kurš pašreiz netiek izmantots.

Taču Krieviju šis priekšlikums neapmierināja, un Maskava un Pekina uzlika tam veto. Pārējās 13 ANO Drošības padomes valstis to atbalstīja.

Balsojumā Drošības padomē tika  noraidīts arī Ķīnas un Krievijas konkurējošais priekšlikums.

Bez jaunas rezolūcijas mandāts humānās palīdzības piegādāšanai beigsies 10.janvārī.

Pilsoņkarš Sīrijā sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Sīrijas pilsoņkara astoņos gados dzīvību zaudējuši vairāk nekā 370 000 cilvēku, liecina aktīvistu aplēses.

Top komentāri

Neaizmirstiet
N
Neaizmirstiet, ka rakstā nav vispār pat minēta neviena Krievijas motivācijas versija šim veto. Krievija ir valsts, kas pasargāja Sīriju no Lībijas likteņa. Rietumi bija tie, kurus tur vajadzēja apturēt: - baltās ķiveres: fotografējās kopā ar teroristiem, nododot sevi. LV mediji neatspoguļo - režīma izmantotie ķīmiskie ieroči izrādījās feiks. Ar ANO prezentētiem pierādījumiem, kurus LV mediji izvēlas neatspoguļot - ASV triecieni pret ķīmisko ieroču noliktavām 2km no pilsētas: absurds. - Syrian Observatory for Human Rights, kuru cītīgi citē LV mediji ir Anglijā bāzēts viens cilvēks, kurš pasniedz informāciju no nezināmiem avotiem - neatkarīgie žurnālisti, kas reportē no Sīrijas, visi kā viens ziņo par Rietumu izplatītām fake news. Nepārprotiet, es negribu nostāties pret savējiem. Es vnk vairs nevaru izturēt, ka nav medija, kas pildītu savu funkciju. Man patiktu, ja man pateiktu skaidri - mums vajag to ieņemt to zemi, jo tur ir nafta vai dajebkas cits. Es neiebil
ANO izsmēlis sevi
A
Kāda jēga no Organizācijas, ja kādam ir veto tiesības? Atkal kāds ir vienlīdzīgāks par citiem. NEVIENAI valstj nedrīkst būt veto tiesības, jo tās pilnībā diskreditē organizācijas neatkarību un tās lēmumus.
rekur
r
Veto ir uzlikts "rezolūcijai" un nevis "humanitārās palīdzības piegādei". Tās ir dažādas lietas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits