Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Krimā pazuduši divi ukraiņu žurnālisti

Krimā pazuduši divi ukraiņu žurnālisti, kurus svētdien aizveduši karavīri uniformās bez atšķirības zīmēm, pirmdien paziņojusi starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija Reportieri bez robežām (Reporters sans frontieres - RSF).

Svētdien Krimā pazuda izdevuma Ukrainskij Tiždeņ žurnāliste Olena Maksimenko un divas Maidana aktīvistes Katerina Butko un Aleksandra Rjazanceva.

Trīs sievietes tika aizvestas pēc tam, kad kontrolpunktā karavīri uniformās bez atšķirības zīmēm pamanīja Maidana protesta kustībai raksturīgu tetovējumu uz sieviešu rokām.

Ziņu vietnes Glavkom žurnālists Oleksijs Bjks, kurš pats dzīvo Krimā, redzēja, kā sievietes tiek aizvestas. Arī viņš pats kontrolpunktā tika arestēts. Līdz ar viņu tika aizturēts arī viņa šoferis un fotogrāfs Oless Krompljas.

Bjks vēlāk tika atbrīvots, bet viņa kompanjoni joprojām ir pazuduši.

"Krimu kontrolējošie spēki ir atbildīgi par šo žurnālistu likteni," norādīja RDF ģenerālsekretārs Kristofs Deluārs.

"Mēs pieprasām, lai tie, [kuri kontrolē Krimu], nekavējoties sniedz informāciju par viņu atrašanās vietu un veselības stāvokli, un lai viņi viņus nekavējoties atbrīvo," uzsvēra Deluārs.

"Mūs satrauc nepārtrauktie žurnālistu tiesību pārkāpumi Krimā, kas pārvēršas par beztiesisku reģionu, ko kontrolē bruņotas bandas, kuru anonimitāte pastiprina nesodāmību," norādīja Deluārs, piebilstot, ka biežums, ar kādu notiek tīši uzbrukumi žurnālistiem un cenzūras apmērs vedina uz domām par vēlmi padarīt Krimu par informācijas un ziņu "melno caurumu".

Amatpersona, ka novēro mediju brīvību Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) uzdevumā, pagājušajā nedēļā pēc brauciens uz Krimu norādīja, ka reģiona prokrieviskās varasiestādes vēršas pret medijiem, kas tās neatbalsta un iebiedē žurnālistus.

Jau ziņots, ka Krievija kopš 28.februāra faktiski okupējusi Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Smagi bruņoti Krievijas karavīri, tiesa gan, uniformās bez atšķirības zīmēm, bloķē visus Krimas stratēģiskos objektus, arī Ukrainas armijas daļas, no kurām vairākas ieņemtas.

Krimas reģionālais parlaments paziņojis, ka 16.martā pussalā notiks referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība uzstāj, ka Krievijas militārās okupācijas apstākļos sarīkotais referendums būs neleģitīms un tā rezultāti netiks atzīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits