Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Kurdistānas Strādnieku partijas līderis Edžalans izsludinājis pamieru

Bruņotā kurdu separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partija (PKK) līderis Abdulla Edžalans ceturtdien izsludinājis pamieru un aicinājis nemiernieku kaujiniekus atkāpties.

"Mēs esam posmā, kur ieroči būtu jāapklusina. Mēs esam posmā, kur mūsu bruņotajiem elementiem būtu jāatstāj Turcija," vēstulē no Imrali salas cietuma paziņoja Edžalans.

Edžalanam 1999.gadā tika piespriests nāvessods par valsts nodevību, taču vēlāk tas tika aizstāts ar mūža ieslodzījumu, jo, pakļaujoties Eiropas Savienības (ES) spiedienam, Turcija 2002.gadā atteicās no nāvessoda. "Es saku miljonu priekšā, kas uzklausa manus aicinājumus, aust jauna ēra, kurā dominēs politika, nevis ieroči," atzīmēja Edžalans.

PKK līdera vēstule tika nolasīta priekšā milzīgam ļaužu pūlim, kas pulcējies kurdu apdzīvotā reģiona lielākajā pilsētā Dijarbakirā uz tradicionālajām Novrūza jeb Jaungada svinībām.

Līdz šim PKK bruņotā cīņa par neatkarīgas kurdu valsts izveidi, kas tika uzsākta 1984.gadā, prasījusi 45 000 dzīvību, un vēl pirms gada Edžalans tiktu uzskatīts par vismazāk piemēroto starpnieku miera sarunām starp Turcijas valsti un separātistiem, kurus gan Ankara, gan Eiropas Savienība (ES) atzinusi par teroristisku organizāciju. Taču pērn Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans atzina, ka Ankara reizēm paļaujas uz Edžalanu kā uz starpnieku kontaktos ar viņa 1978.gadā dibināto PKK. Pagājušajā nedēļā PKK pēc Edžalana pavēles atbrīvoja astoņus turku ķīlniekus, kas kaujinieku gūstā bija atradušies aptuveni divus gadus.

Šī ir jau piektā reize, kad Edžalans devis rīkojumu uguns pārtraukšanai. Taču iepriekš pamiers vienmēr izplēnējis abu vai vainas puses sabotāžas dēļ vai arī uzticības trūkuma starp PKK un Ankaru dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits