Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 26. augusts
Tālija, Natālija, Broņislava, Broņislavs

Laikraksts: Uz Dienvidkoreju pārbēdzis augsta ranga Ziemeļkorejas diplomāts

Augsta ranga Ziemeļkorejas diplomāts, kas bāzējās Kubā, pagājušā gada novembrī pārbēdzis uz Dienvidkoreju, ziņo laikraksts "Chosun Daily".

Diplomāts pārbēga neilgi pirms Seulas un Havanas diplomātisko attiecību nodibināšanas.

Ziemeļkorejas diplomāts Ļi Iļgju kopš 2019.gada bija atbildīgs par politiskajiem jautājumiem Phenjanas vēstniecībā Kubā, un viņa uzdevums bija "kavēt diplomātisko attiecību nodibināšanu starp Dienvidkoreju un Kubu", vēstīja laikraksts "Chosun Daily".

Ļi kopā ar sievu un bērniem novembra sākumā pārbēga uz Dienvidkoreju, kļūstot par augstāko zināmo Ziemeļkorejas diplomātu, kas pārbēdzis, kopš 2016.gadā, norādīja laikraksts. Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija un Ārlietu ministrija ziņu aģentūrai AFP norādīja, ka nevar apstiprināt pārbēgšanas faktu.

Seulas Apvienošanās ministrija jau iepriekš norādījusi uz pieaugošo Ziemeļkorejas elites pārbēgšanas gadījumu skaitu, kas, pēc ministrijas teiktā, 2023.gadā veidoja aptuveni desmit no 196 pārbēgšanas gadījumiem, kas ir lielākais skaits pēdējo gadu laikā.

Aptuveni trīs mēnešus pēc Ļi pārbēgšanas Seula un Havana, kas ir viena no Phenjanas senākajām sabiedrotajām, paziņoja par diplomātisko attiecību nodibināšanu.

Ekskluzīvā intervijā Dienvidkorejas laikrakstam "Chosun Daily" Ļi sacīja, ka viņš nolēmis pārbēgt pēc tam, kad Phenjana noraidīja viņa lūgumu pēc traumas ārstēties Meksikā, lai gan Kubā viņš nevarēja saņemt nepieciešamo ārstēšanu specializēta aprīkojuma trūkuma dēļ.

Viņš arī apgalvoja, ka esot saņēmis netaisnīgu darba novērtējumu pēc tam, kad noraidījis augsta ranga Ziemeļkorejas amatpersonas prasību pēc kukuļa, kad viņš 2019.gada augustā apmeklējis Phenjanu, lai apspriestu projektu par Ziemeļkorejas restorāna atvēršanu Kubā.

"Katrs ziemeļkorejietis vismaz reizi domā par dzīvi Dienvidkorejā," intervijā sacīja Ļi. "Vilšanās Ziemeļkorejas režīmā un drūmā nākotne lika man apsvērt pārbēgšanu," viņš piebilda.

Viņš laikrakstam arī pastāstīja, ka Ziemeļkorejas bijušais ārlietu ministrs Ļi Jonho un viņa ģimene 2019.gada decembrī tika nosūtīti uz politieslodzīto nometni saistībā ar kukuļošanas lietu, kas saistīta ar vēstniecību Pekinā.

Dienvidkorejas izlūkdienests maijā brīdināja, ka Phenjana gatavo teroraktus, kuru mērķis ir Seulas amatpersonas un pilsoņi ārvalstīs. Izlūkdiensts norādīja, ka tā, visticamāk, ir Phenjanas reakcija uz ziemeļkorejiešu elites pārbēgšanas vilni. Daudzas ziemeļkorejiešu amatpersonas pandēmijas laikā tika iesprostotas ārzemēs un pēc robežkontroles atvieglošanas centās izvairīties no atgriešanās mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits