Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Lībijā nozagtas senlietas var būt nokļuvušas Ēģiptē

Vairāki simti senu monētu, kas Lībijas sacelšanās laikā tika nozagtas no bankas Bengazi pilsētā, var būt nonākušas Ēģiptē, paziņoja Lībijā varu pārņēmusī Pagaidu pārejas nacionālā padome.

Vairāk nekā 7000 monētu un citu vērtīgu senlietu tika nozagtas maijā, kad nemiernieku galvenā pilsēta Bengazi atvairīja diktatora Muammara Kadafi spēku uzbrukumu.

Šo kauju laikā Bengazi Komercbankā izcēlās ugunsgrēks, kas tolaik tika izskaidrots ar karadarbību, bet tagad tiek uzskatīts par pārdrošas zādzības plāna daļu. No bankas tika nozagta senlietu kolekcija, kas pazīstama kā "Bengazi dārgumi". Tajā bija Senās Grieķijas, Romas, Bizantijas un agrīnā islāma laikmetu monētas, kā arī statuetes, juvelierizstrādājumi un citas senlietas.

Kolekcijas lielākā daļa bija izvesta no Lībijas, kad tā bija Itālijas kolonija, bet atgriezās tur 1961.gadā pēc valsts neatkarības iegūšanas. Kolekcija tika glabāta Bengazi Komercbankā ar nodomu to vēlāk izstādīt muzejā, tomēr muzejs netika uzcelts.

Kolekcijā esošās monētas netika nofotografētas vai citādi dokumentētas, sacīja Tripoles Muzeja vadītājs Salehs Algabs. Šī senu monētu kolekcija nebija vienīgā Lībijā, tomēr tā bija vērtīga ar to, ka atspoguļoja daudzveidīgo Lībijas vēsturi.

Ir aizdomas, ka monētas nozagtas ar bankas darbinieku līdzdalību, un viņi ir vairākkārt nopratināti, sacīja Lībijas senlietu ministra pienākumu izpildītājs Fadels al Hasi.

Zagļi izurba caurumu bankas glabātavas betona griestos un paņēma tikai visvērtīgākās senlietas. Hasi jūlijā paziņoja Interpolam par šo zādzību. Viņš sacīja, ka starptautiskie senlietu tirgi tiek novēroti gadījumam, ja tajos parādītos nozagtās senlietas.

Saskaņā ar nepārbaudītām ziņām daļa nozagto monētu ir atrastas Ēģiptē. Ir arī ziņots par vērtīgu monētu parādīšanos Bengazi zelta tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits