Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Liela nevienprātība par bērnu pēršanas aizliegumu

Pastiprinātu mediju uzmanību un plašas diskusijas pasaulē izraisījis aizpagājušajā nedēļā izskanējušais cilvēktiesību uzraudzības organizācijas - Eiropas Padomes - aizrādījums Francijai, ka tās likumos noteiktie bērnu fiziskas sodīšanas aizliegumi nav pietiekami precīzi, izsmeļoši un obligāti ievērojami. Fiziska bērnu sodīšana ar likumu ir aizliegta lielākajā daļā no 47 Eiropas Padomes dalībvalstīm.

Francijas valdība uzskata, ka pietiek, ka likumā ir aizliegta vardarbība pret bērnu un fiziska sodīšana skolās vai korekcijas iestādēs, tāpēc valsts likums atļauj vecākiem "disciplinēt" savus bērnus. Savukārt bērnu tiesību aizstāvji pauž viedokli, ka fiziska bērnu ietekmēšana papildus rada arī psiholoģiskas sekas, turklāt nevienam neienāktu prātā par akceptējamu atzīt vīra pliķi sievai audzinošos nolūkos, pirmdien lasāms avīzē Diena.

Sūdzību Eiropas Padomei par Franciju iesniedza Lielbritānijā bāzētā bērnu aizsardzības organizācija Approach, kura uzskata, ka Francija šādi pārkāpj apņemšanās, ko tā uzņēmās, parakstot 1961. gadā pieņemto Eiropas Sociālo hartu, kurā deklarēts, ka "dalībvalstu likumiem jāaizliedz un jāsoda visas vardarbības formas, kas vērstas pret bērnu".

Sūdzībā bija minētas vēl sešas valstis - Beļģija, Kipra, Čehija, Slovēnija, Itālija, Īrija -, par kurām Eiropas Padomes lēmums gaidāms maijā. (Izņemot Kipru, jo tā laikā kopš sūdzības iesniegšanas aizliegusi bērnu fizisko sodīšanu ar likumu.)

Approach pārstāvis Pīters Ņūels intervijā TheLocal.fr pauž, ka likumā noteiktā aizlieguma mērķis jau neesot panākt vecāku sūtīšanu cietumā, bet gan mēģināt mainīt sabiedrības attieksmi un pasargāt bērnus. "Tiem, kuri apgalvo, ka aizliegumu būs grūti kontrolēt, var atgādināt, ka sākotnēji cilvēki tieši to pašu teica par vardarbības aizliegumu pret sievietēm, taču tagad neviens neuzdrošinātos paziņot, ka pļauka sievai vai dzīvesbiedrei būtu akceptējama. Pašlaik atsevišķās sabiedrībās pastāv paradokss, ka bērni, kuri ir visievainojamākie, saņem vismazāko aizsardzību. Francijā, kur likums nav pietiekami konkrēts, aptaujas liecina, ka ap 80% vecāku fiziski soda bērnus," saka Ņūels.

Eiropas Padomes aizrādījums atšķirībā no Eiropas Cilvēktiesību tiesas sprieduma Francijai nav obligāti jāņem vērā. Francijas ģimenes ministre Loransa Rosiņola teikusi AFP, ka aicinās uz sabiedriskām debatēm par šo jautājumu, nevis uz stingrāku likuma normu pieņemšanu, jo pret patiesi vardarbīgiem vecākiem varot izmantot krimināllikumu.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 16.marta, avīzē Diena!

Top komentāri

Bērni ir jādisciplinē.
B
Bērni nav jāsit ,bet bērni ir jadisciplinē . Neliels zagariņš ,ir labs rīks tādos gadījumos ,ja bērns ar vārdiem nesaprot. Nekādā gadījumā nedrīkst sist ar plaukstu,jo tā tiešām tad ir sišana. Kad man auga puikas,tad bija reize ,kad nācās disciplinēt vienu no viņiem,jo savos niķos viņš aizgāja tik tālu ,ka krita pie zemes un dauzīja galvu pret grīgu tā ,ka palika zilumi uz pieres un puni. Nezināju iesākumā ko darīt,jo nevar taču izpildīt katru bērna kaprīzi,un tai pašā laikā ļaut sist viņam galvu pret grīdu. Aizvedu viņu pie savas bērnu dakteres,jo domāju vai nav kādas problēmas ar galvu.Daktere mani pasauca malā ,un pateica ,ka tie ir vistīrākie niķi,un teica , ejot mājās nolaužiet kādu žagariņu,un tiko viņš sāk savus trakos niķus ,tā uzšaujiet ar to žagariņu tā ,lai viņš tiešām jūt. Protams es tā izdarīju. Un es jums teikšu ,ka mans puika bija izārstēts ar vienu reizi,un tādu galvas dauzīšanu vairs nedarīja nekad. Paņēmu to žagariņu un uzkarināju augstu viņam neaizsniedzamā vietā,un tikko puikam sāka nākt trakie niķi ,pietika tikai parādīt dakteri bērziņu,un tūlīt nomierinājās. Un teikšu ,ka tas ļoti labi darbojās,un paldies dakterei par gudro padomu.Izauga puisis uz goda.
Pēriens
P
Par manām blēņām mani pēra,pareiz darīja,Kas tagad aug,sīkie atri uzin ka vecakus var sodīt par pēršanu un sāk augt kretīni,kas neklausa ne vienu. Francijā,pietiks muldēt,sīkie uz mašīnām lēkā,policija ne ko izdarīt nevar,pamēģini pieskarties,visa pilsēta degs. Atzīstu pēršanu,saprāta robezās. Jūs ar savam psihologa metodēm varat ieskrieties.
nāriņa
n
Cilvēkam, kurš pats audzināts ar pēršanu, ir jāsaņemas, lai savus bērnus audzinātu citādi. Bet kādai paaudzei šī ķēdīte ir jāpārrauj. Būtu jauki, ja mūsu paaudze būtu tā, kura to paveiktu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits