Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Lielo sporta pasākumu gatavošanā verdzina ārzemniekus

Globālu sporta pasākumu rīkošana pēdējos gados ir uzticēta vairākām valstīm, kas ir gatavas šķiest milzīgu naudu uzmanību iegūšanai, bet nespēj bez lieliem sarežģījumiem un skandāliem izpildīt apjomīgās saistības.

Viens no šādiem piemēriem ir nelielā, bet ārkārtīgi bagātā Persijas līča valsts Katara, kurai 2022. gadā ir jāuzņem Pasaules kausa futbolā finālturnīrs. Pēdējā laikā tā ir nokļuvusi uzmanības centrā saistībā ar apsūdzībām par necilvēcīgu izturēšanos pret viesstrādniekiem, ar kuru rokām tiks radīti stadioni, kas pēc deviņiem gadiem uzņems pasaules labākos futbolistus un līdzjutējus.

Pirms divām nedēļām britu laikraksts The Guardian nāca klajā ar publikāciju, kurā bija teikts, ka šovasar Katarā ir miruši vismaz 44 viesstrādnieki no Nepālas. Vairāk nekā puse nāves gadījumu notikuši darbavietā, bet daļa miruši no dažādām sirdskaitēm, ko izraisījusi ķermeņa pārkaršana.

Izdevums rakstīja, ka viesstrādniekiem, kas dara galvenokārt mazkvalificētus darbus, netiek nodrošināta elementāra drošība darbavietā. Piemēram, daļa darbavietās mirušo nepāliešu ir nokrituši no jaunceltņu augšējiem stāviem, jo tur atradušies bez piemērota ekipējuma.

Nereti ārvalstu strādnieku darbadiena ilgst 12 stundu, kuru laikā viņiem netiek nodrošināts dzeramais ūdens, lai gan vasaras mēnešos Katarā gaisa temperatūra dienā var pakāpties pat līdz 50 grādiem pēc Celsija.

Pazīstamā cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch (HRW) ir apsūdzējusi Kataru verdzības atbalstīšanā. Starptautiskā Arodbiedrību konfederācija ir brīdinājusi - ja netiks uzlaboti darba apstākļi, līdz 2022. gadam Katarā darba negadījumos ies bojā vēl 4000 cilvēku.

Kataras valdība un Pasaules kausa finālturnīra organizētāju komiteja ir noraidījušas apgalvojumus par viesstrādnieku paverdzināšanu, tomēr atzīst, ka ir nepieciešami uzlabojumi. Kataras varasiestādes ir piedāvājušas pastiprināt darba inspekcijas kontroli celtniecības un infrastruktūras objektos.

Problēmas ar viesstrādnieku tiesību ievērošanu ir arī Krievijas pilsētai Sočiem, kas uzņems 2014. gada ziemas olimpiskās spēles. HRW pagājušajā nedēļā vēstīja, ka varasiestādes ir aizturējušas simtiem viesstrādnieku, kas bez konkrētu apsūdzību izvirzīšanas pat vairākas dienas turēti aiz restēm.

Plašāk lasiet pirmdienas laikraksta Diena 12.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits