Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Medvedevs pavēsta, ka nepiekrīt protestētāju prasībām

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs svētdien īsā komentārā savā Facebook profilā pavēstījis, ka nepiekrīt protestētāju prasībām.

Medvedeva ieraksts ir teju vienīgā kādas augstas Krievijas amatpersonas publiskā piezīme par plašajiem protestiem, kas sestdien notika visā Krievijā un ko vairāki novērotāji atzinuši par apjomīgākajiem protestiem kopš Padomju Savienības sabrukuma.

"Es nepiekrītu saukļiem un paziņojumiem, kas izteikti mītiņos," savā profilā sociālās komunikācijas vietnē Facebook svētdien ierakstījis Medvedevs. "Cilvēkiem ir tiesības paust savu viedokli, ko viņi vakar arī darīja. Labi, ka viss notika likuma ietvaros," raksta Krievijas prezidents, piezīmējot, ka viņš "devis rīkojumu pārbaudīt ziņas par pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos".

Naktī uz svētdienu īsu paziņojumu ar rūpīgi izraudzītiem vārdiem izdevis arī Putina birojs, pieminot "demokrātisku protestu, ko rīkojusi sabiedrības daļa", kas nepārstāv visu valsti kopumā.

"Mēs respektējam protestētāju uzskatus. Mēs dzirdam sacīto un mēs turpināsim viņus klausīties," teikts Putina pārstāvja Dmitrija Peskova naktī izdotajā paziņojumā.

Jaatgādina, ka desmitiem tūkstoši cilvēku sestdien izgāja ielās Krievijas pilsētās, protestējot pret Krievijas parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un skandinot "Krievija bez Putina".

Maskavas centrā sapulcējās vairāk nekā 50 000 cilvēku, un vēl tūkstošiem cilvēku arī citās Krievijas pilsētās, pieprasot "godīgas vēlēšanas". Sestdien notikušās demonstrācijas bija plašākās, kādas valstī pieredzētas tā dēvētās Putina ēras laikā.

Maskavas centrā bija redzami simti kravas automašīnu un autobusu ar policistiem un karavīriem, bet debesīs riņķoja helikopteri. Visas pieejas Sarkanajam laukumam bija bloķējuši drošības dienestu spēkrati, bet Krievijas galvaspilsētā kārtības uzturēšanā kopumā bija iesaistīti vairāk nekā 50 000 vīru.

Varasiestādes ziņo, ka protesta akcijā Maskavā piedalījušies 25 000 cilvēku, bet Sanktpēterburgā - 10 000. Tikmēr pasākuma organizatori lēš, ka galvaspilsētā ielās izgājuši 60 000 līdz 80 000 cilvēku, lai gan sākotnēji viņi cerēja tikai uz 30 000 līdzdalību.

Protesta akcijas pret parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu sestdien ievadīja demonstrācija Krievijas Tālo Austrumu lielākajā pilsētā Vladivostokā, protestu vilnim tālāk veļoties pāri Sibīrijai, Urālu reģionam un Pievolgai, sasniedzot Maskavu un Krievijas ziemeļu galvaspilsētu Sanktpēterburgu.

Lielākās reģionālās demonstrācijas notika Krievijas trešā lielākajā pilsētā Novosibirskā un rūpnieciskajā pilsētā Čeļabisnkā, kur ielās izgāja aptuveni 5000 cilvēku.

Protesti sākās jau tūlīt pēc 4.decembrī notikušajām vēlēšanām, un šīs nedēļas laikā galvenokārt Maskavā un Sanktpēterburgā aizturēti aptuveni 1600 opozīcijas aktīvisti. Taču sestdienas mītiņš Maskavā beidzies bez kādiem nopietniem incidentiem, un organizatori jau izteikuši pateicību policijai par "korekto darbu".

Tikmēr avoti Kremļa aprindās vēsta, ka Medvedevs devis rīkojumu Maskavas likumsargiem ar protestētājiem apieties "ārkārtīgi maigi", pēc iepriekšējās nedēļās notikušiem masveida demonstrantu arestiem.

Pārsteidzošā kārtā arī valsts televīzija, kas līdz šim izpelnījusies asu kritiku par opozīcijas protestu pilnīgi ignorēšanu, sestdienas vakara ziņas iesāka ar sižetu par protesta akcijām.

Daži no Krievijas opozīcijas to interpretēja kā pirmo pārmaiņu pazīmi, savukārt avoti no Kremļa populārajai interneta vietnei Gazeta.ru skaidroja, ka Medvedevs personīgi pieņēmis lēmumu par protestu atspoguļošanu televīzijā.

Akcijas organizatori izteikuši arī aicinājumu cilvēkiem piedalīties atkārtotā protesta akcijā pēc divām nedēļām - 24.decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tūristu uzvedības dēļ aizsegs skatu uz Fudzi

Japānas pilsēta Fudzikavagučiko kļuvusi par kārtējo tūristu vidū īpaši iecienīto pilsētu pasaulē, kas spiesta ieviest pasākumus tūristu radīto neērtību mazināšanai, vēsta Associated Press.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits