Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Mugabe uzvar asiņainās un negodīgās vēlēšanās

Ar prognozējamu rezultātu beigusies par farsu nodēvētā Zimbabves prezidenta vēlēšanu otrā kārta. Ar lielu balsu pārsvaru uzvarējis līdzšinējais valsts prezidents un vienīgais vēlēšanu dalībnieks Roberts Mugabe. Lai gan svētdienas priekšpusdienā to rezultāti vēl nebija zināmi, R.Mugabe paziņoja, ka guvis "pārliecinošu un neapšaubāmu" uzvaru.

Starptautiska cilvēktiesību organizācija ziņo, ka R.Mugabes uzvara ir negodīga un gūta vardarbības un iebiedēšanas ceļā. Režīmam draudzīgās valstis apgalvo, ka vēlēšanas bijušas brīvas un miermīlīgas, bet starptautiskā sabiedrība atsakās atzīt to iznākumu. Pazīstamais arhibīskaps Desmonds Tutu aicināja starptautisko sabiedrību iejaukties Zimbabves notikumos, ja nepieciešams — arī ar spēka palīdzību, vēsta BBC.

Piekauj nebalsojušos


Cilvēktiesību organizācija Human Right Watch apgalvo, ka tās rīcībā ir dokumentētas liecības par vairākiem iebiedēšanas un vardarbības incidentiem valsts galvaspilsētā Hararē, ko veikuši R.Mugabes atbalstītāji pirms vēlēšanām, to laikā un pēc tām. Tie esot bijuši uzbrukumi ar nolūku atriebties tiem, kas nedevās balsot par pašreizējo valsts prezidentu. Aculiecinieki stāstījuši, ka R.Mugabes atbalstītāji devušies no mājas uz māju un pieprasījuši cilvēkiem rādīt savu roku pirkstus, lai pierādītu, ka uz tiem ir neizdzēšamas tintes pēdas, kas apliecina, ka attiecīgā persona ir piedalījusies vēlēšanās. Tie, kuru pirksti nebija notriepti ar tinti, tika aizvesti un piekauti.

"Rezultāti rāda, ka mēs uzvaram pārliecinoši, esam guvuši uzvaras visos 26 Harares vēlēšanu apgabalos, kur martā guvām tikai vienu panākumu. Tā ir tendence," uzrunā valsts televīzijai sacīja R.Mugabe. Angolas mediji informēja, ka vēlētāju aktivitāte bijusi zemāka nekā vēlēšanu pirmajā kārtā, tomēr netika ziņots par vardarbību un citiem incidentiem. Arī Āfrikas Savienības un Dienvidāfrikas Attīstības kopienas novērotāji sacīja, ka vēlēšanas bijušas mierīgas.

Blēdīgās vēlēšanas


Tomēr Āfrikas un citu valstu līderi nosodījuši vēlēšanas un nodēvējuši tās par blēdīgām. Panāfrikas Parlamenta novērotāju misijas vadītājs Marviks Khumalo sacīja, ka politiksā tolerance Zimbabvē ir sasniegusi "zemāko līmeni tās vēsturē". "Vēlēšanu vide bija saspīlēta, naidīga un svārstīga. Tajās bija novērojama iebiedēšana, vardarbība, cilvēku pārvietošana un nevainīgu ļaužu nāve." Viņš sacīja, ka daudzi cilvēki devušies balsot, jo baidījušies no iespējamās vardarbības pret sevi. ASV prezidents Džordžs V.Bušs paziņojis, ka pieprasīs ANO veikt stingrus pasākumus pret Zimbabvi, piemērojot ieroču embargo un ceļošanas ierobežojumus režīma līderiem.

Arhibīskaps D.Tutu sacīja, ka Āfrikas Savienībai jāspēlē vadošā loma, lai pierunātu R.Mugabi runāt ar opozīciju. "Āfrikas Savienībai ir jāpasaka, ka tā neatzīst šīs vēlēšanas. Tas būtu ļoti spēcīgs signāls," viņš sacīja. "Ļoti labs arguments būtu starptautisko spēku iesaistīšana, lai atjaunotu mieru." Viņam pievienojās arī Kenijas premjers Raila Odinga, aicinot Zimbabvē ievest starptautisko karaspēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits