Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

NATO militārpersona: 80% Afganistānas ir brīvi no vardarbības

80% Afganistānas ir brīvi no vardarbības, tomēr valsts dienvidos un austrumos nemiernieku pretestība joprojām ir spēcīga, un to sekmē no Pakistānas iebraucošie kaujinieki, intervijā aģentūrai AFP norādījis NATO ģenerālleitnants Olivjē de Bavinšo.

"Aptuveni 80% no Afganistānas teritorijas un Afganistānas iedzīvotājiem drošības problēmas vai vardarbība nav ietekmējusi. No otras puses, pastāv liels kontrasts, kad runa ir par drošību dažādos reģionos un apgabalos," norādīja ģenerālleitnants. Viņa komentāri ir asā pretrunā ar ANO apkopoto informāciju, kas liecina, ka civiliedzīvotājiem 2011.gada augusts bijis pēdējos piecos gados otrs vardarbīgākais mēnesis.

Augustā tika nogalināti 374 civiliedzīvotāji, proti, vairāk nekā desmit cilvēku dienā. Vēl 581 civiliedzīvotājs tika ievainots. Neskatoties uz to, de Bavinšo apgalvo, ka Afganistānas ziemeļi un rietumi ir mierīgi un tur vērojama attīstība un uzlabojumi pārvaldē. Salīdzinoši mierīga esot arī Afganistānas vidiene. Viņš norādīja, ka NATO Starptautiskie Drošības atbalsta spēki (ISAF) galvenokārt koncentrējuši uzmanību uz Afganistānas austrumiem un dienvidiem, kur vērojama spēcīga nemiernieku aktivitāte, ko atbalsta kaujinieki no Pakistānas.

Kabula pārmet Pakistānai, ka tā nedara pietiekami, lai apturētu nemiernieku kaujinieku plūsmu pāri robežai uz Afganistānu, savukārt Islamabada sūdzas par to, ka Afganistāna kļuvusi par drošu patvēruma vietu Pakistānas talibiem.

De Bavinšo atzina, ka ārvalstu spēku darbu nopietni sarežģī arī afgāņu militārpersonu uzbrukumi NATO karavīriem, kas iedragājuši uzticību, kam būtu jāvalda starp afgāņu un starptautiskās koalīcijas spēkiem. Šogad afgāņu drošības spēki sarīkojuši jau 36 uzbrukumus pret saviem ārvalstu kolēģiem, un tajos dzīvība laupīta 52 ārvalstu militārpersonām. De Bavinšo uzskata, ka tikai 25% līdz 35% no šiem uzbrukumiem izplānojuši talibi, bet pie pārējiem vainojams izglītības trūkums un sabiedrība, kurā vardarbība ir kļuvusi par normu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits