Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

No tabakas ražotājiem vēlas piedzīt 27 miljardus dolāru

Pirmdien, 12.martā Monreālā tiek sākta lielākā tiesas prāva Kanādas vēsturē. Tās ietvaros Kvebekas apgabala iedzīvotāji vēlas no trim lielākajiem tabakas ražotājiem valstī piedzīt 27 miljardus dolāru lielu kompensāciju. 

Sūdzības iesniedzēji vēlas arī, lai tiktu publiskota rinda kompānijas slepeno materiālu, kas sekmētu citu tabakas ražotāju iesūdzēšanu tiesā, atzina sūdzību iesniedzēju pārstāvis, advokāts Brūss Džonstons. "Ja jūs salīdzināsiet to, ko viņi (tabakas ražotāji) ir teikuši publiski, ar to, ko viņi ir sacījuši privāti, jūsu mati sacelsies stāvus," apgalvoja B.Džonstons. 

B.Džonstons ir viens no četru juridisko firmu darbiniekiem, kas pārstāv vairāk kā divus miljonus Kvebekas iedzīvotāju, kas tiesas ceļā vēlas piedzīt kompensāciju no tādiem tabakas ražotājiem kā Imperial Tobacco Canada, Rothmans, Benson &Hedges, kā arī JTI-Macdonald Corp, ziņo izdevums Toronto Sun. Pret ražotājiem iedzīvotāji vērsušies tiešā, apsūdzot, ka tie ir slēpuši informāciju par smēķēšanas kaitīgumu. Tāpat ražotājiem tiek pārmests, ka viņi ir pārāk trivializējuši smēķēšanas riskus, iesaistījušies nepatiesā mārketingā, lai apmuļķotu sabiedrību saistībā ar smēķēšanas ļaunumu un tās izraisītajiem riskiem, tādējādi pārkāpjot Kvebekas iedzīvotāju tiesības uz dzīvi, drošību un patiesību. 

Kanādas prāvai par pamatu kalpo spriedums, kura rezultātā 1998.gadā ASV tabakas ražotājiem tika piespriests izmaksāt 206 miljardus dolāru lielu kompensāciju. Toreiz tiesa piesprieda tabakas ražotājiem arī atslepenot 35 miljonus dažādu dokumentu. Pasaules Veselības organizācija (WHO) norāda, ka šie dokumenti ir lielisks pierādījums tam, kā ražotāji slēpuši informāciju par tabakas kaitīgo iedarbību, kuru vidū bijuši arī pētījumu rezultāti no pašu tabakas ražotāju laboratorijām. 

Pret tabakas ražotājiem nolēmušas vērsties arī Britu Kolumbijas, Ontārio, Jaunbrunsvikas, Ņūfaundlendas un Labradoras provinču valdības. 

Paredzams, ka Monreālas tiesas prāva ilgs vismaz gadu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits