Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Nozīmīgā ANO ziņojumā par klimata izmaiņām izmantota kļūdaina un novecojusi metode

Nozīmīgajā ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisijas (IPCC) 2007.gada ziņojumā, kurā tika secināts, ka augošās gaisa temperatūras novedīs pie sausuma pastiprināšanās, izmantotā metode ir stipri kļūdaina, norādīts trešdien žurnālā Nature publicētajā pētījumā. IPCC Ceturtais novērtējuma ziņojums radīja dziļu satraukumu par globālo sasilšanu un deva impulsu klimata jautājumiem veltīta samita noorganizēšanai Kopenhāgenā 2009.gadā.

Prinstonas Universitātes vides zinātnieka Džastina Šefīlda vadītā komanda secinājusi, ka ziņojumā izmantotā metode ir kļūdaina, kas liek apšaubīt arī tajā izdarītos secinājumus. Pretēji IPCC 2007.gada ziņojumā secinātajam, ir maz pierādījumu tam, ka sausuma periodi pēdējo pāris desmitu gadu laikā būtu kļuvuši garāki un ekstrēmāki.

Tiesa, atsevišķi reģioni ir pieredzējuši biežākus sausuma periodus, citi retākus, norāda zinātnieki. Viņu pētījumā aplūkota IPCC ziņojuma sastādīšanā izmantotā tehnika - Palmer Drought Severity Index (PDSI). Šī metode tika izstrādāta sešdesmitajos gados, lai atvieglotu palīdzības piešķiršanu ASV fermeriem. Ar metodes palīdzību tiek aprēķināts sausuma risks, balstoties uz augošajām temperatūrām, bet neņemot vērā citus faktorus, kas ietekmē augsnes mitruma iztvaikošanu.

"Iepriekš ziņotais globālā sausuma pieaugums ir pārspīlēts, jo PDSI izmantoja vienkāršotu potenciālās iztvaikošanas modeli, kas atbilst tikai izmaiņām temperatūrā un tādejādi nekorekti reaģē uz globālo sasilšanu pēdējās desmitgadēs," secinājuši Prinstonas Universitātes zinātnieki. "Daudz reālistiskāki aprēķini (..) liecina, ka pēdējo 60 gadu laikā sausuma ziņā notikušas nelielas izmaiņas," uzsver zinātnieki. Pēc viņu domām, PDSI izmantošana vēl arvien ir dīvaina prakse un draud ar globālās sasilšanas ietekmes pārvērtēšanu.

Arī IPCC savā šogad publiskotajā ziņojumā ir atkāpusies no saviem 2007.gadā izdarītajiem secinājumiem. Ziņojumā, kam dots nosaukums SREX, atzīts, ka joprojām pastāv lielas neskaidrības par pasaules mērogā novērotajām sausuma tendencēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits