Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Olimpiskās sudraba medaļas ieguvējs maratonā baidās atgriezties Etiopijā

Olimpiskās sudraba medaļas ieguvējs maratona distancē Fejiss Liless atzinis, ka baidās atgriezties Etiopijā, jo, šķērsojot finišu, viņš sakrustoja rokas "X" formā, kas Etiopijā uzskatāms par protestu pret valsts īstenoto oromo etniskās grupas pārvietošanu, ziņo BBC.

Skrējējs finišēja sakrustojot rokas virs galvas - attēlojot žestu, ko Etiopijā izmanto oromo, kuru sadursmēs ar policiju nogalināti vismaz 400 cilvēki. 

Etiopijas valdība gan paziņojusi, ka skrējējs valstī tiks sagaidīts kā varonis. Tomēr gan skrējējam, gan viņa advokātam, kā vēsta BBC, šis solījums nevieš uzticību. Viņi norāda, ka valsts kontrolētie mediji nedemonstrē video materiālus un fotogrāfijas, kur skrējējs redzams finišējot.

Starptautiskā Olimpiskā komisija ir sākusi izmeklēšanu, jo viens no sacensību priekšnoteikumiem nosaka, ka nav pieļauts izmantot politiskus simbolus vai veikt protesta akcijas.

Liless pēc skrējiena intervijās norādījis, ka pats ir oromo un tādēļ protestē pret valdības rīcību.

"Etiopijas valdība nogalina manu tautu, tādēļ es atbalstu oromo, jo tā ir mana cilts. Mani radinieki ir cietumā un, ja viņi runā par demokrātiju, viņi tiek nogalināti, " sacīja skrējējs, kuram tagad, iespējams, draud dzīve izraidījumā.

Video skrējējs norāda, ka protestējis, jo liels skaits cilvēku Etiopijā ir nogalināti.  

Valdības pārstāvji gan norāda, ka respektē skrējēja politisko pārliecību un šobrīd nedz viņam, nedz viņai ģimenei, kas ir palikusi Etiopijā, nekas nedraud.

Šobrīd ir uzsākta pūļa finansēšanas kampaņa, kas neilgā laikā savākusi 40 000$, lai skrējējs un viņa ģimene varētu palikt ASV.  

Oromo etniskās grupas pārstāvji ir viena no Etiopijas pamata tautām un 25 miljonu lielā populācija veido apmēram 40% no Etiopijas iedzīvotāju kopskaita. Kopumā pasaulē dzīvo apmēram 38 miljoni šīs etniskās grupas pārstāvju. Kopš 2015. gada, kad Etiopijā izcēlās masu protesti pret ar zemi saistītām reformām, dažādas organizācijas lēš, ka nogalināti vairāki simti cilvēku. 

Sadursmes starp oromo un valdību Etiopijā notiek jau izsenis, Amnesty International norāda, ka starp 2011. un 2014. gadu valdība aizturējusi vairāk 5000 miermīlīgi protestētāji un politisko opozicionāri. Oromo tautas vidū nav vienotības un dažas grupas bieži vien ir paziņojušas, ka vēlas izveidot neatkarīgu valsti. Tomēr lielākā tautas daļa atbalsta vienotu Etiopiju, taču iestājas pret ekonomisko nevienlīdzību. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits