Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Oregonas dumpinieki slazdā

Lopkopis, kura vadībā janvāra sākumā bruņoti cilvēki ieņēma pamestu ASV valdības ēku dabas rezervātā Oregonas štatā, lai stātos pretī federālās valdības "tirānijai", aicinājis savus sekotājus nolikt ieročus un doties mājās, piektdien vēsta laikraksts Diena.

Eimonu Bandiju un vairākus viņa sabiedrotos arestēja otrdien pēc apšaudes uz lielceļa, kurā nāvējošus ievainojumus guva dumpinieku runasvīrs. Arestētajiem izvirzītas apsūdzības sazvērestībā, lai ar spēku kavētu policiju pildīt tās oficiālos pienākumus, iebiedēšanā un draudu izteikšanā, paziņojis Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

Bandijs kopā ar domubiedriem no grupējuma Pilsoņi par konstitucionālo brīvību 2. janvārī ieradās nomaļajā Malhjūra Nacionālajā dabas rezervātā un ielauzās neizmantotā administratīvajā ēkā, kas atrodas federālo varasiestāžu valdījumā.

Līdz zobiem bruņotie cilvēki, kuru vidū bija pārsvarā fermeri un atvaļināti militāristi, paziņoja, ka ir gatavi "nogalināt un tikt nogalināti", un pieprasīja samazināt federālās tiesas piespriesto cietumsodu diviem fermeriem, kuri pērn oktobrī tika notiesāti uz četriem gadiem par malumedniecību un ļaunprātīgu dedzināšanu uz federālās zemes.

Dumpinieku galvenā prasība bija federālo varasiestāžu pārvaldījumā esošās zemes nodošana vietējo kontrolē. Oregonā un citos ASV rietumu štatos - Jūtā, Aidaho un Aļaskā - federālajai valdībai pieder vairāk nekā 50% no kopējās zemes platības. Arizonā, kur dzīvo Bandijs, federālā valdība kontrolē 85% zemes, raksta The Christian Science Monitor.

Lielā daļā šīs zemes varētu veikt saimniecisko darbību - audzēt zivis, nodarboties ar mežrūpniecību un ierīkot plašas ganības liellopiem. Tomēr vairumā gadījumu federālajai valdībai piederošajā zemē ir izveidoti dabas parki vai liegumi, kuros saimnieciskā darbība nav atļauta. Savukārt lopkopjiem par ganību izmantošanu jāmaksā augsta nodeva.

Pēc rezervāta teritorijas sagrābšanas Bandijs aicināja "patriotus" no visas valsts "ņemt rokās šaujamieročus" un pievienoties. "Mēs plānojam šeit palikt vairākus gadus," bija teikts viņa izplatītajā paziņojumā sociālajā tīklā Facebook.

Kad žurnālisti dumpinieku vadonim vaicāja viņa domas par argumentu, ka federālā zeme būtu jānodod indiāņu kontrolē, Bandijs apmulsa un pēc ilgākas klusuma pauzes atbildēja, ka grupējumam varot pievienoties arī ASV pamatiedzīvotāji.

Notiesātie fermeri, par kuriem iestājas dumpinieki, un liela daļa apkaimes iedzīvotāju neatbalsta veidu, kādā Bandijs un viņa tuvākie atbalstītāji izrāda neapmierinātību ar pastāvošo kārtību. "Es saprotu, ka viņiem kaut kas jādara, lai rastu risinājumu," netālu esošās Prainvilas uzņēmējs Džerijs Kraftons sacīja ziņu aģentūrai AP. "Bet rezervāta blokāde nav pareizākais veids, kā to darīt."

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Oregonas dumpinieki slazdā lasiet piektdienas, 29.janvāra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits