Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pabriks: NATO Krievijai jādod skaidrs signāls, ka militāra spēka izmantošana pret jebkuru Eiropas valsti būtu kļūda

Ja Krievija neatsāks ievērot Vidējā un tuvā darbības rādiusa raķešu līguma (INF) nosacījumus, NATO jādod skaidrs signāls, ka militāra spēka izmantošana pret jebkuru Eiropas valsti, jo īpaši NATO dalībvalsti, būtu liela kļūda, NATO Ziemeļatlantijas padomes aizsardzības ministru sēdē paudis Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Kā aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvis Roberts Skraučs, sanāksmē tika apspriesta INF līguma nākotne Krievijas saistību neievērošanas dēļ.

"Neraugoties uz NATO centieniem nodrošināt abpusēju INF līguma nosacījumu ievērošanu, jārēķinās ar to, ka Krievijas pašreizējā nostāja var palikt nemainīga. Šādā gadījumā aliansei jādod skaidrs signāls, ka militāra spēka izmantošana pret jebkuru Eiropas valsti, jo īpaši NATO dalībvalsti, būtu liela kļūda," akcentējis Pabriks.

Aizsardzības ministrs uzsvēris, ka saspīlējumam starp Irānu un ASV vajadzētu tikt mazinātam miermīlīgā ceļā, kā vienu no potenciālajiem risinājumiem minot Irānas apņemšanos pārtraukt kodolieroču izplatīšanu.

Ministrijas pārstāve Vita Briže aģentūru LETA informēja, ka Briselē Pabriks saņēmis arī simbolisku dāvanu no Kanādas aizsardzības ministra Hardžita Sadžana - demilitarizētu šauteni Lee Enfield. Šautene simbolizē Kanādas dāvinājumu Latvijai - 120 šāda veida šautenes Nacionālo bruņoto spēku (NBS) goda sardzes vajadzībām.

Kā uzsvēris pats Pabriks, Lee Enfield ir īpaša dāvana NBS Latvijas armijas simtgadē, jo šī veida ieroči bija karavīru bruņojumā jau 1919. gadā, kad Latvijas armija tika izveidota. "Turklāt šis žests apliecina Latvijas un Kanādas ciešo sadarbību aizsardzības jomā, kuras attīstība ir būtiska reģionālās drošības stiprināšanā," teicis Pabriks.

Abu valstu amatpersonas tikšanās laikā pārrunāja reģionālās un starptautiskās drošības jautājumus, Latvijas un Kanādas divpusējo sadarbību aizsardzības jomā, kā arī turpmākos darbus NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā spēju pilnveidošanā un integrēšanā Latvijas aizsardzībā.

Daudznacionālo kaujas grupu Latvijā vada Kanāda, un to veido vairāk nekā 1300 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Polijas, Kanādas, Slovākijas, Slovēnijas, Melnkalnes un Spānijas, kas rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās ar NBS, tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību, demonstrējot tās solidaritāti un apņēmību aizstāvēties pret jebkāda veida agresijas izpausmēm.

Kā ziņots, INF, kuru 1987. gadā parakstīja ASV un toreizējā Padomju Savienība, aizliedz no zemes palaižamās raķetes, kuru darbības rādiuss sasniedz 500 līdz 5500 kilometrus.

Vašingtona, kurai atbalstu pauduši arī tās sabiedrotie, uzskata, ka Krievija šo līgumu pārkāpusi, attīstot raķetes 9M729, kas saskaņā ar NATO klasifikāciju pazīstamas kā SSC-8. ASV devušas Krievijai laiku līdz 2. augustam, lai pakļautos līguma prasībām, pretējā gadījumā draudot izstāties no INF.

Top komentāri

hmm
h
"Pabriks: militāra spēka izmantošana pret jebkuru Eiropas valsti būtu kļūda" --- Es vienmēr biju domājis, ka tas ir kara noziegums, bet daži uzskata, ka tā ir tikai kļūda.
vecā sieva
v
Vai tam ko pateica Pabriks ir kāda vērtība? Kas būtu citādāks ja viņš to nebūtu teicis? Man liekas, ka viņš tikai dod signālu, ka nav aizmidzis.
Tine
T
Debilais idiots, korumpants, Abrenes notirgotajs Pabira butu klusejis. Ka vispar sis idiots, nodoklu nemaksataja Stokenberga draugelis Pabira vareja noklut Aizsardzibas ministra amata? Pabira ir negodigs, zagligs, korumpets kretins, kuram ir jasapust cietuma.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits