Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Palestīniešu līderis Arafats miris no radioaktīvā polonija, ar kuru noindēts arī Ļitviņenko

Palestīniešu līderis Jasirs Arafats varētu būt miris no letālas radioaktīvā polonija-210 devas, otrdien vēsta portāls Daily Telegraph. Radioaktīvās vielas pēdas atrastas uz 2004.gadā mirušā Palestīnas līdera drēbēm.

Šveices laboratorijā veiktie pētījumi atklāj jaunas detaļas lietā, kas gadiem nodarbinājis arābu pasauli. Polonijs-210 ir tā pati viela, ar kuru Londonā tika noidēts krievu disidents un Vladimira Putina kritizētājs Aleksandrs Ļitviņenko.

Šveiciešu atklājums visdrīzāk liks pārskatīt līdzšinējās palestīniešu aizdomas par to, ka Arafatu nogalinājuši Izraēlas spiegu aģentūras Mossad darbinieki. Jasirs Arafats nomira slimnīcā Parīzē 2004.gada novembrī.

Lozannas Radiofizikas institūta pētnieki atklāja paaugstinātu radioaktīvā elementa līmeni uz Arafata apģērba. Urīna pēdas Arafata apakšveļā uzrādīja 180 milibekerelus Polonija-210, kas ir vismaz 20 reizes vairāk par cilvēka nogalināšanai nepieciešamo devu.

“Varu apstiprināt, ka mēs uzmērījām neizskaidrojami augstu polonija-210 līmeni Arafata kunga apģērbā, kas satur viņa bioloģiskos šķidrumus”, televīzijas kanālam Al Jazeera pavēstija institūta direktors Doktors Fransuā Bušods.

Kanāls Arafata apģērbu nosūtīja Šveices institūtam pēc tam, kad bija saņēmis to no Palestīnas līdera atraitnes.  

Līdz šim par Arafata patiesajiem nāves iemesliem bija izvirzītas vairākas versijas. Bijušā ASV prezidenta Džordža Buša runu autors apgalvoja, ka Arafats homoseksuālu kontaktu rezultātā inficējies ar Aids, kamēr viņa palīgi apgalvoja, ka Arafatu ar radioaktīvo Talliju noindējuši Mossad aģenti.

Britu policija un ārsti sākotnēji uzskatīja, ka Litviņenko, bijušais VDK virsnieks, nogalināts ar Tallija palīdzību, tomēr vēlāk izrādījās, ka Tallija vietā izmantots radioaktīvais Polonijs – viela, ko ar ierasto slimnīcas aprīkojumu ir ļoti grūti detektēt.

Vairāki Arafata simptomi, tādi kā vemšana, ciroze un koma sakrīt ar Polonija saindēšanās rezultātā novērojamajiem, turklāt tie upurim liek mirt lēnā un mokošā nāvē. Tiesa, nav ziņu, ka Arafatam pirms nāves būtu izkrituši mati, kas ir vēl viena Polonija saindēšanās upuriem raksturīga pazīme. 

Šveices zinātnieku atklājumi liecina, ka Arafats saņēmis daudz mazāku radioaktīvās vielas devu, nekā tas daudzums, kas nogalināja Ļitviņenko.

Savukārt, britu izmeklētāji nākuši pie slēdziena, ka tikai valsts piesegti un atbalstīti aģenti būtu spējīgi iegūt cilvēka nonāvēšanai nepieciešamo Polonija-210 daudzumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits