Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Trešdiena, 22. maijs
Emīlija

papildināts (17:39) - Atbrīvotas abas Pussy Riot dalībnieces; Aļohina amnestiju dēvē par Putina PR triku

Pirmdien no cietuma atbrīvotas abas vēl aiz restēm esošās pankgrupas _Pussy Riot _dalībnieces Marija Aļohina un Nadežda Tolokoņņikova, kuras līdz ar vēl vienu grupas dalībnieci tika notiesāta par huligānismu, kas motivēts ar reliģisko naidu.

"Šodien ap plkst.9 (plkst.7 pēc Latvijas laika) viņa [Aļohina] iznāca brīvībā," informēja Ņižņijnovgorodas ieslodzījumu vietu pārvaldes pārstāve. Pēcāk atbrīvota arī otra grupas dalībniece - Tolokoņņikova.

Abas Pussy Riot dalībnieces atbrīvotas, pateicoties Krievijas prezidenta Vladimira Putina amnestijai. Aļohina jau paziņojusi, ka atbrīvošanu uzskata par Putina publicitātes triku un labprātāk būtu palikusi cietumā. "Es nedomāju, ka tā ir amnestija, tā ir apgānīšana," savā pirmajā intervijā pēc atbrīvošanas telekanālam Doždj norādīja Aļohina, piebilstot, ka šī amnestija attiecas tikai uz nelielu notiesāto daļu.

"Es nedomāju, ka amnestija ir humāns akts, es domāju, ka tas ir sabiedrisko attiecību triks," viņa piebilda. Aļohina uzsvēra, ka viņas viedoklis par Putinu nav mainījies un, ja viņai būtu dota iespēja atteikties no amnestijas, viņa to būtu darījusi.

"Šajā situācijā es biju tikai ķermenis, ko pārvieto telpā, no manis nekas nebija atkarīgs. Ja man būtu bijusi izvēle atteikties, es to darītu bez šaubām," sacīja Aļohina. "Pat ne 10% notiesāto netiek atbrīvoti," viņa norādīja, piebilstot, ka turpinās cīņu par citu Ņižņijnovgorodas cietuma ieslodzīto tiesībām, kas tiek pārkāptas.

"Vissmagākais cietumā bija redzēt, kā cilvēki padodas, nolaiž rokas un pārvēršas masā," sacīja Aļohina, piebilstot, ka turpmāk plāno pievērsties cilvēktiesību aizstāvēšanai.

Savukārt Tolokoņņikova pēc atbrīvošanas no kolonijas Krasnojarskas reģionā veltīja asu kritiku Krievijas cietumu sistēmai un paziņoja, ka visa valsts ir uzbūvēta kā kolonija. "Kolonijas un cietumi ir valsts seja," norādīja Tolokoņņikova, piebilstot, ka tieši tādēļ ir būtiski mainīt ieslodzījumu vietas, lai varētu mainītu visu Krieviju.

Pussy Riot dalībniece sacīja, ka viņa un Aļohina strādās pie projekta, kura centrā būs ieslodzīto tiesības, savā darbā izmantojot pieredzi, kas gūta pavadot cietumā gadu un desmit mēnešus. "Es neuzskatu šo laiku par izšķiestu. Es guvu unikālu pieredzi, kas ļaus vieglāk patiesi iesaistīties cilvēktiesību darbā. Es kļuvu vecāka, es redzēju valsti no iekšpuses, es redzēju šo totalitāro mašīnu, kāda tā ir," uzsvēra Tolokoņņikova, piebilstot, ka viņas uzskati kopš notiesāšanas nav mainījušies.

2012.gada 21.februārī piecas Pussy Riot dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja panku lūgšanu "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

2012.gada augustā Maskavas tiesa piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Aļohinai, Nadeždai Tolokoņņikovai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu. Izskatot apelācijas prasību 2012.gada 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Tuvākajā laikā, visticamāk, tiks atbrīvota arī Tolokoņņikova.

Jau vēstīts, ka amnestijas ietvaros piektdien no cietuma atbrīvots arī bijušais naftas uzņēmuma Jukos vadītājs Mihails Hodorkovskis, kurš jau apsolījis neiesaistīties politikā.

Papildināts ar Tolokoņņikovas teikto 7. un 8.rindkopā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits