Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Pasaule spriež, kā sodīt sagūstītos pirātus

Valstis baidās, ka apsūdzētie var pieprasīt patvērumu.

Rast atbildi uz jautājumu, ko darīt ar dažādu valstu kara jūrnieku Āfrikas piekrastē sagūstītajiem pirātiem, ir galvenais uzdevums Ēģiptes galvaspilsētā Kairā notiekošajā starptautiskajā pretpirātisma konferencē. Pēdējie dati liecina, ka šā gada pirmajos mēnešos noticis vairāk pirātu uzbrukumu nekā visā pagājušajā gadā kopā. Ir skaidrs, ka šogad sāktās pretpirātisma operācijas Somālijas piekrastē, kas ir pirātisma visvairāk apdraudētais reģions, devušas rezultātu, tāpēc tās ir jāturpina.

Uzbrukumu skaits pieaug

Uz Kairas tikšanos ieradušies drošības, kuģošanas un apdrošināšanas eksperti, kā arī 20 valstu pārstāvji. Tajā diskutēs par īstermiņa risinājumiem, tādiem kā drošības palielināšana uz kuģiem, gan arī mēģinās konkretizēt ierosinājumus problēmas ilgtermiņa risinājumam.

Par problēmas nopietnību un vajadzību ar to cīnīties liecina pēdējie statistikas dati. Pagājušajā gadā Somālijas piekrastē notika 111 pirātu uzbrukumi, bet par ķīlniekiem tika saņemti 815 cilvēki. Šogad jau līdz 12.maijam bija notikuši 114 pirātu uzbrukumi, bet gūstā sagrābtas 478 personas, informē Reuters.

Dažas valstis ir vienisprātis, ka jāveido starptautiska tiesa pirātismā apsūdzēto tiesāšanai. Pagaidām katra valsts atsevišķi izlemj, ko darīt ar sagūstītajiem jūras laupītājiem.

Juridiskas neskaidrības

Tomēr šābrīža situācija rada juridiskas problēmas pirātus sagūstījušajām valstīm. Vairākumam no tām nav skaidrs, uz ko balstoties izvirzīt apsūdzības pirātiem. Rietumvalstis arī uztraucas, ka sagūstītie somālieši varētu lūgt patvērumu. Dažas valstis aizturētos jūras laupītājus vienkārši atbrīvo.

Eiropas Savienība (ES) un ASV panākušas vienošanos ar Keniju, ka sagūstītos pirātus nogādās tiesāšanai šajā Āfrikas valstī. Kopš marta, kad tika parakstīta vienošanās, ES pretpirātisma operācijas laikā sagūstīti un Kenijā nogādāti 50 pirāti. Vienošanās paredz, ka Kenijā pret sagūstītajiem pirātiem izturēsies cilvēcīgi un viņiem nevarēs piespriest nāves sodu.

Tomēr vācu jurists Olivers Vallašs, kurš aizstāv vienu no pirātiem, kuru Kenijā nogādāja Vācijas spēki, uzskata, ka somālietis jātiesā Vācijā. "Kas notiks, ja mans klients tiks notiesāts uz astoņiem deviņiem gadiem? Kas sekos viņa apstākļiem cietumā, kad būs noplakusi mediju interese?" vaicā O.Vallašs. Viņš iesūdzējis tiesā Vācijas valsti.

Dažas valstis, piemēram, ASV un Francija, izlēmušas problēmu risināt saviem spēkiem, ja pirāti aizskāruši to nacionālās intereses. Francija apcietinājusi 15 somāliešus, kas uzbrukuši francūžiem. Tomēr izrādījies, ka daļa no viņiem nemaz nav piedalījušies pirātiskās darbībās, tādēļ jāatbrīvo.

Tiesību eksperti uzskata, ka šie cilvēki var prasīt kompensāciju par nebrīvē pavadīto laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits