Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pasaulē strauji audzis migrantu skaits

Pasaulē pēdējos gados strauji audzis migrantu skaits, un to cilvēku, kas nedzīvo savā dzimtenē, pašreiz ir vairāk nekā jebkad agrāk. ANO Iedzīvotāju nodaļas jaunākie dati vēsta, ka dzīvi svešumā izvēlējušies 232 miljoni jeb 3,2% pasaules iedzīvotāju. Tas ir vērā ņemams kāpums, jo 2000. gadā ārpus dzimtenes mita 175 miljoni, bet 1990. gadā - 154 miljoni cilvēku, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Pēdējo gadu ekonomiskie satricinājumi un konflikti tikai vairojuši migrantu skaitu, taču līdz ar to virknē valstu audzis arī naidīgums pret ieceļotājiem. Tas licis valdībām aktualizēt pirms tam pieklusināto jautājumu par imigrācijas politiku.

Neapšaubāma līdere migrantu jomā ir ASV, kur iebraucēju skaits 2013. gadā sasniedzis 45,8 miljonus. Lielākā daļa ieceļotāju šķērso Meksikas un Savienoto Valstu robežu. Tomēr, neskatoties uz ASV vadošajām pozīcijām, vairākums jeb gandrīz divas trešdaļas migrantu par mājvietu izvēlējušies Eiropu vai Āziju (attiecīgi 72 miljoni un 71 miljons cilvēku).

Otrajā vietā pēc migrantu skaita ierindojas Krievija, kurā pēdējos gados augušais ieceļotāju skaits saasinājis attieksmi pret imigrāciju. Pēc ANO apkopotajiem datiem, Krievijā mīt 11 miljoni ieceļotāju. Krievijā pēdējos četros gados iebraucēju skaits pieaudzis par 37%.

Pēdējos mēnešos Krievijas medijos arvien biežāk izskan ziņas par imigrantu pastrādāto noziegumu skaita pieaugumu, kas krievu tautības iedzīvotājos vairojis neiecietību pret iebraucējiem. Problēma īpaši aktuāla ir lielpilsētās, kas ir pievilcīgs galamērķis migrantu acīs. Kā vēsta Sabiedriskās domas fonda maijā publiskotie aptaujas rezultāti, Maskavas iedzīvotāji kā trešo lielāko biedu uzlūko imigrācijas problēmas, īpaši satraucoties par iebraucējiem, kas izplata radikālā islāma idejas. Par imigrantiem draudīgāki maskaviešiem šķiet tikai sastrēgumi un cenu kāpums.

Pret imigrantiem nelabvēlīgs noskaņojums audzis arī citviet, tostarp Skandināvijas valstīs. Līdzšinējai ziemeļnieku labklājībai kā apdraudējums uzlūkots augošais imigrantu skaits, kas vēl vairāk pieaudzis eirozonas ekonomiskās krīzes laikā.Agrāk pieklusinātās imigrācijas tēmas tagad izskanējušas sabiedriskajā telpā, un imigrācija, konkurence starptautiskajā tirgū un pastiprinātās bailes zaudēt darbu saasinājušas aizdomas pret iebraucējiem.

Pilnu rakstu Pasaulē strauji audzis migrantu skaits lasiet 16.septembra laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits