Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Pasaules bīstamākā pilsēta

Meksikas pilsētas Huaresas iedzīvotāji dienas vada bailēs par savu un tuvinieku dzīvību

Elodia Ortiza ik rītu aizved bērnus uz skolu, pēcpusdienās atbrauc viņiem pakaļ un dodas iepirkties. Sieviete apgalvo, ka citām nodarbēm ārpus mājas nevar nodoties, jo tas ir pārāk bīstami. Elodia un viņas ģimene dzīvo Meksikas ziemeļu pilsētā Huaresā, kas pēdējā laikā kļuvusi bēdīgi slavena ar asiņainajiem narkokariem, kuros lielākie cietēji ir mierīgie iedzīvotāji.

Pēdējo divu gadu laikā narkokarteļu cīņās par iespēju iekarot lielāku daļu ienesīgā ASV narkotiku tirgus Huaresā nogalināti vairāk nekā 4500 cilvēku. Vardarbība pieaugusi tādos apmēros, ka ikviens pilsētas iedzīvotājs dienas aizvada bailēs par savu un tuvinieku dzīvību. Huaresā mīt 1,3 miljoni cilvēku.

Narkobandu algotņi par “kaujas lauku” var izvēlēties jebkuru vietu pilsētā, tādēļ noklīdusi lode var trāpīt nevainīgam garāmgājējam. Nereti gadās, ka slepkavas sajauc adresi un par viņu upuriem krīt nepareizie cilvēki, bet lodes sacaurumo bērnus, kas spēlējas rotaļu laukumos. Var nepaveikties arī viemīļiem, kas apkalpo “iezīmētu” cilvēku.

“Uz mums šauj pat mājās,” aģentūrai AP stāsta piecu bērnu māte E.Ortiza. “Mums ir jādodas uz skolu, jāstrādā. Bet mēs baiļu pavadībā izejam no mājas.”

Daļa Huaresas iedzīvotāju, gluži kā partizāni, savā ikdienā ievēro striktus piesardzības pasākumus. Vēlās vakara stundās laulātie pāri pārvietojas atsevišķās automašīnās, lai viens otram ziņotu, ja pamana ko aizdomīgu. Daudzi vecāki saviem bērniem liedz tikties ar draugiem kafeijnīcās un diskotēkās, tā vietā atļaujot rīkot pasākumus mājās.

Tomēr arī tas ne vienmēr nostrādā, jo janvārī vairāki bruņoti vīrieši iebruka kādā mājas ballītē un nogalināja 15 jauniešus. Lai gan policija uzskata, ka kāds no viesību dalībniekiem bijis saistīts ar narkotiku tirgošanu, tomēr vecāki uzskata, ka viņu bērni kļuvuši par kļūdas upuriem. Šonedēļ notverts vīrietis, kas tiek turēts aizdomās par dalību slaktiņā.

Pagājušājā nedēļas nogalē Huaresas narkokaros notika kas vēl nepieredzēts – tika nogalināti trīs ar ASV konsulātu saistīti cilvēki. Tas raisījis aizdomas, ka narkobaroni tādējādi brīdinājuši amerikāņu valdību neiejaukties cīņā pret narkokarteļiem.

Lai gan Meksikas prezidents Felipe Kalderons cīņu pret narkokarteļiem deklarējis par vienu no galvenajiem iekšpolitiskajiem mērķiem un uz vardarbības visvairāk skartajiem rajoniem nosūtījis tūkstošiem karavīru, tomēr līdz šim viņa pasākumi nav devuši augļus.

Huaresā regulāri notiek protesti, kuros cilvēki valdībai pieprasa izbeigt bezjēdzīgo asinsizliešanu.

Šonedēļ F.Kalderons ieradās Huaresā, kur viņu sagaidīja protestētāji, kas uzskata, ka līdzšinējā militārā taktika cīņā pret karteļiem ir izgāzusies. “Mums ir jācīnās ar vardarbības cēloņiem,” uzskata Huaresas universitātes rektors Horhe Silveira, piebilstot, ka vairāk nekā puse no pusaudžiem, kam jāmācās 6.līdz 12.klasē, neapmeklē skolu. Viņš to sauc par “sociālu katastrofu”. “Vienīgais veids, kā no tā izkļūt, ir ieguldot līdzekļus izglītībā un kultūrā,” laikrakstam The Christian Science Monitor klāsta H.Silveira.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits