Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Pasaules kristieši aizvadījuši drūmu gadu

Aizvadītajā gadā pasaulē, bet sevišķi Tuvajos Austrumos un Āfrikā, dramatiski pieaugusi reliģiskā neiecietība un vardarbība pret kristiešiem, piespiežot miljoniem dievticīgo pamest mājas, lai nonāktu pārpildītās bēgļu nometnēs, vai doties bīstamajā ceļā uz Eiropu. Īpaši nevēlama vieta, kur dzīvot kristiešiem, ir militāro konfliktu pārņemtā Sīrija un Irāka. Tur plašas teritorijas kontrolējošās džihādistu kustības Islāma valsts sekotāji sistemātiski vajā, nogalina, paverdzina un izvaro kristiešus.

Bezpeļņas organizācija Open Doors, kas monitorē reliģiski motivētu vardarbību un diskrimināciju pret kristiešiem pasaulē, apgalvo, ka 2015. gadā vajāšanai bijuši pakļauti aptuveni 100 miljonu pasaules kristiešu. Vairāk nekā septiņi tūkstoši zaudējuši dzīvību ticības dēļ. Organizācija šomēnes nākusi klajā ar ikgadējo sarakstu, kurā sarindotas piecdesmit kristiešiem nedraudzīgākās valstis. 

Jau četrpadsmito gadu pēc kārtas par kristiešiem bīstamāko valsti atzīta "totalitārisma citadele" Ziemeļkoreja. "Kristiešiem jārēķinās ar arestiem, spīdzināšanu, ieslodzīšanu un nāvi par uzdrošināšanos ticēt, ka pastāv kāda par nācijas līderi Kimu Čenunu augstāka vara," apgalvo Open Doors. Tiek lēsts, ka bēdīgi slavenajās Ziemeļkorejas darba nometnēs ieslodzīti 70 tūkstoši no 300 tūkstošiem valsts kristiešu. 

2015. gadā visvairāk kristiešu nogalināti Āfrikas valstī Nigērijā – nedaudz vairāk kā četri tūkstoši. Lielākā daļa no viņiem kļuvuši par upuriem radikālajam islāmistu grupējumam Boko Haram un vietējo islāmticīgo hausu un fulani cilšu kareivjiem. "Viņi veic reliģiski motivētas tīrīšanas, lai izskaustu kristietību," norāda Open Doors. Izdevums The Guardian raksta, ka Boko Haram zvērības Ziemeļnigērijā piespiedušas bēgt vairāk nekā divus miljonus cilvēku, pārsvarā – kristiešus. 

Savukārt Eritrejā, kas atzīta par trešo kristiešiem bīstamāko valsti, diktators Isaiass Afeverki valsts 2,6 miljonus kristiešu uzskatot par «Rietumu aģentiem», tādēļ izvērsis pret viņiem plašas represijas. Pagājušajā gadā vismaz 30 Eritrejas kristiešu nogalināti, bet tūkstošiem – ieslodzīti un spīdzināti. Tikmēr desmitiem tūkstošiem kristiešu bēg no valsts, riskējot nonākt cilvēku kontrabandistu un islāma radikāļu rokās.

Par kristiešiem visnedraudzīgāko reģionu uzskatāmi Tuvie Austrumi – lielā mērā nemierīgās situācijas Sīrijā un Irākā dēļ, kur izpletusies Islāma valsts. Open Doors rīcībā nav datu, cik daudz kristiešu savas ticības dēļ pagājušajā gadā nogalināti šajās valstīs, bet nav šaubu, ka skaits ir dramatisks. Pret viņiem vērstās vardarbības dēļ simtiem tūkstošiem Sīrijas un Irākas kristiešu devušies bēgļu gaitās. 

Bijusī ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone uzskata, ka teroristu noziegumi pret kristiešiem un citām reliģiskajām minoritātēm Sīrijā un Irākā jāpasludina par genocīdu.

Visu Ulda Ķezbera rakstu Pasaules kristieši aizvadījuši drūmu gadu lasiet pirmdienas, 15. janvāra laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits