Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Pāvests aicina uz mieru Jeruzalemē

Uzstājoties ar savu tradicionālo Ziemsvētku uzrunu Urbi et Orbi (Pilsētai un pasaulei), Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks pirmdien aicinājis uz mieru Jeruzalemē un uz dialoga atjaunošanu Tuvajos Austrumos.

 

Uzrunājot vairākus desmitus tūkstošus ticīgo, kas bija pulcējušies Vatikāna Svētā Pētera laukumā, pāvests norādīja uz "pieaugošo spriedzi starp palestīniešiem un izraēliešiem", taču pauda cerību, ka Tuvajos Austrumos "virsroku gūs griba uz dialogu un ka beidzot būs iespējams rast risinājumu sarunu ceļā, kas ļautu savstarpēji saskaņotās un starptautiski atzītās robežās mierīgi līdzās pastāvēt divām valstīm".

Ar šo aicinājumu pāvests nācis klajā brīdī, kad palestīniešu un izraēliešu attiecībās jaunu saasinājumu izsaucis ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Francisks aicināja arī lūgt, lai "tiktu pārvarēta konfrontācija Korejas pussalā un lai visas pasaules interesēs pieaugtu savstarpējā uzticība".

Katoļu baznīcas galva savā uzrunā pieminēja arī citas konfliktu plosītās valstis – Sīriju, Irāku, Jemenu, Dienvidsudānu, Somāliju, Burundi, Kongo Demokrātisko Republiku, Mjanmu, Ukrainu un Venecuēlu, atzīstot, ka šobrīd "mūsu pasaulē pūš kara vēji un ka novecojušais attīstības modelis turpina atražot cilvēcisko, sabiedrisko un vides pagrimumu".

Viņš norādīja, ka atpazīst Jēzu to bērnu sejās, kuri mīt karadarbības zonās, vai dzīvo bezdarbnieku un bēgļu ģimenēs.

Tikmēr Jeruzalemes apustuliskais administrators arhibīskaps Pjērbatista Picaballa savu tradicionālo Ziemsvētku nakts sprediķi Bētlemē izmantoja, lai nosodīja "mūsdienu Herodus, kas ikdienu cīnās, lai kļūtu varenāki un ieņemtu plašāku telpu".

Kritizējot Trampa lēmumu, Picaballa uzsvēra, ka "Jeruzaleme ir miera pilsēta” un ka “nav miera, ja kāds nav iekļauts".

Lai gan Bētlemes Silītes laukumā, lai vērotu tradicionālo Ziemsvētku procesiju uz Jēzus dzimšanas baznīcu, bija pulcējušies vairāki simti cilvēku, tas bija daudz tukšāks nekā citus gadus, jo starp palestīniešiem un izraēliešiem pēdējo nedēļu laikā uzliesmojusī vardarbība acīmredzami ir negatīvi ietekmējusi ārvalstu tūristu skaitu.

Top komentāri

ja kas
j
Jeezus vecaaki bija nodoklju maksaataaji un likumpaklausiigi pilsonji, kas nevis blandiijaas pa pasauli spridzinaadami un varodami, bet atgriezaas savaa dzimtenee uz tautas skaitiishanu. http://www.uzdevumi.lv/p/kulturologija/11-klase/religiska-domasana-12402/kristietiba-12426/re-758d322c-88ff-4dab-947b-2cf6b747f957
Ieteikums
I
Vai var tikt vaļā no dzeršanas? Var. Pilnīgi noteikti. Ļoti, ļoti cienīju tos cilvēkus, kas, dažādās bedrēs iekļuvuši, vienalga, vai tā dzeršana vai cita klapata, ir spējuši izkulties ārā. Tie ir interesanti ļaudis. Ne tādi kā tie, kas pa vatīti visu liku dzīvojuši, kam klājies tīri tā nekas… Tie pēdējie ir garlaicīgi cilvēki. Bet visgarlaicīgākie ir mūžīgie raudātāji, kas nemitīgi gaužas un žēlojas, vaid un vaimanā. Bet no dzeršanas, jā! – no tās var tikt vaļā. Tikai pašam jāgrib. Viena no pamata lietām – to noteikti pierakstiet – ir kļūda, ko pieļauj latvieši: pamatīgs iemetējs nevar atmest tāpēc, ka mokās ar pašpārmetumiem. Tādam es saku: tu tagad nedzersi, un es tev aizliedzu pārmest sev, ka tu esi dzērājs. Tu esi tāds pat cilvēks kā pārējie, un tev ir daudzas vēl labākas īpašības nekā citiem. Un nekādas raudāšanas! Vai jums ir vaļasprieki? Viens mans vaļasprieks ir peldēšana – es lienu aukstā baseinā un pat āliņģī, man patīk. Tas mana rakstura dēļ – man bija grūti, tāpēc to
reptilis
r
Pārkopēju pēc manām domām šīs dienas labāko komentāru M-Visi dus, nomodā vēl ir jāzeps un marija, kaut kur ārzemju pilsētā bumba klusiņām tikšķ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits