Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pāvestu Austrālijā sagaida ar protestiem

Benedikta XVI vizīti aizēno seksa skandāls Austrālijas katoļu baznīcā.

Katoļu baznīcas galva Romas pāvests Benedikts XVI ieradies savā pirmajā vizītē Austrālijā, kuras laikā viņš vēlas atvainoties tiem austrāliešiem, kas cietuši no katoļu priesteru seksuālās izmantošanas. Baznīcas kalpu seksuālās vardarbības upuri paziņojuši, ka pāvesta ciemošanās laikā rīkos protesta akcijas. Benedikts XVI piedalīsies Pasaules jaunatnes dienās, kas ir vieni no plašākajiem katoļu konfesijas svētkiem, kuros vēlas pievērts uzmanību globālās sasilšanas problēmai, vēsta AP. Protesti notiks arī pret Pasaules jaunatnes dienām.

Pieprasa atvainošanos


Garīdzniecības seksuālie noziegumi ir galvenais, par ko tika runāts pirms katoļu galvas vizītes Austrālijā. Vēl pirms sava garākā ceļojuma, kas ilga 20 stundu, pāvests sacīja, ka viņš vēlas izteikt visdziļāko nožēlu par priesteru pāstrādātajiem seksuālajiem noziegumiem. "Baznīcai ir būtiski apzināties šo problēmu," teica Benedikts XVI. Viņš arī piebilda, ka darīs visu, lai "dziedinātu un samierinātu upurus" Austrālijā tāpat, kā viņš to darīja ASV. Sava Savienoto Valstu apmeklējuma laikā šā gada sākumā pāvests sacīja, ka viņam ir "liels kauns" par seksuālās izmantošanas skandālu un viņš strādās pie tā, lai pedofili nevarētu kļūt par priesteriem. Austrālijas katoļu baznīcas priesteru upuri pieprasīja, lai Benedikts XVI savas vizītes laikā atvainotos par viņu ciešanām. Pašlaik nav zināms noteikts baznīcas kalpu upuru skaits Austrālijā, tomēr viņu aizstāvji norāda, ka tie esot vairāki tūkstoši.

Upuru apvienības līderis Bernards Barets gan uzskata, ka pāvesta izteikumi viņu nepārliecina. "Viņš ir izteicis dažas vispārīgas piezīmes žurnālistiem, par nožēlu, un tas nav pietiekami," viņš sacīja Austrālijas radio. "Mēs vēlamies darbību, nevis vārdus." "Pāvestam ir jāatvainojas par to, kā viņa Austrālijas bīskapi slēpa savu padoto seksuālos noziegumus pret nevainīgiem cilvēkiem, pārsvarā bērniem," piebilda B.Barets.

Jāpamodina sirdsapziņa


Savas vizītes laikā pāvests apmeklēs arī Pasaules jaunatnes dienas, kurās vēlas runāt par klimata izmaiņām. Pirms ierašanās Austrālijā viņš sacīja, ka saistībā ar šo problēmu ir "jāpamodina sirdsapziņa". "Mums ir jādod impulss, lai pārvērtētu savu atbildību un meklētu ētiskus veidus kā mainīt mūsu dzīvesveidu," viņš norādīja. Pāvests uzskata, ka politiķiem un ekspertiem ir jābūt "spējīgiem reaģēt uz lielo ekoloģisko izaicinājumu un to risināt".

Austrālijas dienvidu pilsētā Melnburnā vairāk nekā simt cilvēku, no kuriem daži bija ģērbušies kreklos ar uzrakstu "Pāvests kļūdās, lieto prezervatīvu", svētdien protestēja pret Pasaules jaunatnes dienām un katoļu baznīcas attieksmi pret homoseksuālismu un kontracepciju. Viens no mītiņa organizatoriem Džeisons Bals sacīja, ka protestētāji iebilst pret valdības finansiālo atbalstu šim pasākumam. Līdzīga demonstrācija paredzēta šonedēļ Sidnejā.

Pasaules jaunatnes dienas norisinās no 15. līdz 20.jūlijam un to kulminācija būs Benedikta XVI brīvdabas mise Rendvikas hipodromā 20.jūlijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits