Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Pazudušais "Arctic Sea", iespējams, kļuvis par spoku kuģi

Jau divas nedēļas nav skaidrs 90 metru garā kuģa "Arctic Sea" liktenis.

Arvien lielāku mistikas auru ieguvusi ar Maltas karogu kuģojošā un Krievijas apkalpes vadītā kravas kuģa Arctic Sea pazušana Atlantijas okeānā. Nevienam nav skaidrs, kas ar kuģi noticis, jo kopš 28.jūlija nav izdevies sazināties ar tā apkalpi un jau divas nedēļas Arctic Sea nav manīts nevienā navigācijas radarā. Tā meklēšanā iesaistīta Krievijas kara flote. Izvirzītas dažnedažādas, pat viena otru izslēdzošas versijas par Arctic Sea pazušanu, bet kuģniecības eksperti neizpratnē plāta rokas — kā kas tāds mūsdienās iespējams pašā Eiropas vidū?

Kā viss notika?

22.jūlijā Arctic Sea ar kokmateriālu kravu 1,3 miljonu eiro (900 tūkstoši latu) vērtībā no Pietarsāri ostas Somijā devās uz Alžīriju, kur tam bija jāpiestāj 4.augustā. Kuģa pārvaldnieks Solchart Management apgalvo, ka 24.jūlijā Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos netālu no Ēlandes salas uz Arctic Sea klāja uzkāpuši desmit bruņoti un maskās tērpti vīrieši, uz kuru vestēm bija uzraksts "Police". Kuģa apkalpe vēlāk ziņojusi, ka negaidītie ciemiņi uzvedušies agresīvi, iekaustījuši apkalpes locekļus, pārmeklējot kuģi, bet pēc vairākām stundām atstājuši Arctic Sea. Kuģis turpinājis ceļu. Izteikti pieņēmumi, ka uzbrucēji, iespējams, meklējuši narkotikas. Zviedrijas policija apgalvo, ka nav rīkojusi šādu operāciju, vēsta laikraksts Kommersant.

28.jūlijā pirms ieiešanas Lamanša šaurumā Arctic Sea apkalpe sazinājusies ar Lielbritānijas krasta apsardzi netālu no Duvras ostas. Nekas neesot liecinājis, ka kuģis ir briesmās. Tomēr 29.jūlijā Artic Sea atslēdza automātisko identifikācijas sistēmu, kas ļauj izsekot kuģu atrašanās vietai. Pēdējie signāli liecina, ka kuģis atradies Biskajas līča rietumos.

Pašlaik kuģis varētu atrasties Āfrikas rietumu piekrastē. Arctic Sea meklēšanā iesaistīti vairāki Krievijas karakuģi un zemūdenes, kā arī militārās izlūkošanas satelīti, jo visi piecpadsmit kuģa apkalpes locekļi ir šīs valsts pilsoņi.

Spoku kuģis

Pēdējās ar kuģi notikušās dīvainības šķīlušas aizdomas, ka tas nokļuvis pirātu rokās un, iespējams, 24.jūlijā Arctic Sea uzbrukušie cilvēki joprojām atrodas uz tā. Tomēr nav skaidra nolaupīšanas motivācija, jo kuģis neveda ļoti vērtīgu kravu.

Viena no versijām ir, ka kuģi nolaupījusi krievu mafija, lai izmantotu to kontrabandas ieroču un munīcijas pārvadāšanai. Cita — ka Arctic Sea kļuvis par biznesa strīda upuri, bet Starptautiskais Kuģniecības birojs pieļauj, ka tas pārvērsts par spoku kuģi. Par spoku kuģiem dēvē kuģus, kurus pārkrāso un kuriem nelikumīgi maina nosaukumu.

Notikušais izraisījis lielu rezonansi, jo Eiropas ūdeņos kuģu bezvēsts pazušana pēdējos piecdesmit gados nav notikusi. "Ir satraucoši, ka XXI gadsimtā kuģi var sagrābt pirāti un peldēt ar to pa pasaules noslogotākajiem ūdensceļiem bez nekādas iespējas to atrast," uzskata kuģniecības eksperts Marks Dikinsons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits