Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Peru policija Limā neļauj protestētājiem sasniegt Kongresu

Policija ar asaru gāzi ceturtdien Peru galvaspilsētā Limā izklīdinājusi tūkstošiem protestētāju, kuri pieprasa prezidentes Dinas Boluartes atkāpšanos un viņas priekšteča Pedro Kastiljo atjaunošanu amatā.

Demonstranti pulcējās Limas vēsturiskajā vecpilsētā, kur drošības spēki neļāva viņiem nokļūt līdz valdības ēkām un Kongresam.

Kastiljo atbalstītāji prasa ne tikai Boluartes atkāpšanos, bet arī Kongresa atlaišanu un tūlītēju vēlēšanu izsludināšanu.

Demonstranti, no kuriem daļa apmētāja policistus ar akmeņiem, mēģināja izlauzties caur policistu ķēdēm, bet kārtības sargi atbildēja ar asaru gāzi.

Demonstranti bija plānojuši gājienā doties uz Mirafloresas rajonu, kurā dzīvo daudzi no valsts elites pārstāvjiem, tomēr arī šeit policija, izmantojot asaru gāzi protestētājus izklīdināja.

Mirafloresas parkā policijai nācās pret valdību noskaņotos protestētājus norobežot no nelielas demonstrantu grupas, kas pauda atbalstu tiesībsargāšanas iestāžu darbībai.

Boluarte ceturtdienas vakarā televīzijas uzrunā līdzās vairākām citām valdības amatpersonām pateicās policijai par vardarbīgo protestu savaldīšanu un solīja tiesāt tos, kas atbildīgi par vardarbību.

Prezidente arī kritizēja protestētājus, ka viņiem "nav nekādas sociālās programmas, kas valstij nepieciešama", apsūdzēja viņus "vēlmē sagraut tiesiskumu" un apšaubīja demonstrantu finansējuma avotu.

Protesti ceturtdien notika arī citviet valstī.

Kopumā ceturtdien visā valstī ievainoti 22 policisti un 16 civilpersonas, paziņojis iekšlietu ministrs Vinsente Romero Fernandess.

Savukārt Peru tiesībsargs informējis, ka ceturtdien protestos Limā ievainotas vismaz 13 civilpersonas un četri policisti.

Līdz šim protesti Peru galvenokārt notikuši valsts dienvidos Andu reģionā. Tajos dzīvību zaudējuši jau 55 cilvēki. Lielākā daļa nogalināti sadursmēs ar drošības spēkiem.

Protesti, kas izgaismojuši dziļo sašķeltību starp pilsētu eliti un nabadzīgajiem lauciniekiem, iepriekš galvaspilsētu pamatā neskāra.

Peru Kongress 7.decembrī nobalsoja par galēji kreisā prezidenta Kastiljo impīčmentu, ignorējot viņa paziņojumu par Kongresa atlaišanu un ārkārtējā stāvokļa un komandantstundas izsludināšanu. Viņa vietā amatā stājās pirmā viceprezidente Boluarte.

Boluarte ir paudusi atbalstu prezidenta un Kongresa pirmstermiņa vēlēšanas organizēšanai 2024.gadā, divus gadus agrāk nekā paredzētas kārtējās vēlēšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits