Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pētījums: Karstuma viļņi būs arvien biežāka parādība

Pasaulē veidojas jauns klimata režīms, kuru raksturos līdz šim nepieredzēti karstuma viļņi, secināts šonedēļ žurnālā Earth’s Future publicētajā pētījumā. Pagājušajā vasarā ziemeļu puslodi vienlaicīgi piemeklēja vairāki karstuma viļņi, kuru dēļ dzīvību zaudēja simtiem cilvēku un tūkstošiem tika hospitalizēti. Karstuma dēļ biežāk uzliesmoja arī savvaļas ugunsgrēki. Pētījumā secināts, ka šī karstuma viļņu epidēmija nebūtu sākusies bez cilvēku izraisītām klimata izmaiņām.

Meteorologu prognozes liecina, ka līdzīga situācija var atkārtoties arī šogad, iespējams, signalizējot, ka

intensīvi karstuma viļņi kļūst par jauno normu.

Pēdējās dienās apdullinošs karstums skāris vairākas ziemeļu puslodes daļas.

Indijas galvaspilsētā Deli termometra stabiņš pirmdien pakāpās līdz 48 grādiem pēc Celsija, kas ir augstākā Deli jebkad reģistrētā temperatūra jūnijā. Citviet Indijā karstums sasniedzi pat 50 grādus pēc Celsija.

Tikmēr Sanfrancisko gaisa temperatūra pirmdien pakāpās līdz 37,8 grādiem pēc Celsija, kas ir jauns rekords vasaras mēnešiem.

Karstums valda arī neierasti tālu ziemeļos, tostarp Skandināvijas ziemeļu daļā.

Helsinku universitātes meteorologs Mika Rantanens pagājušo piektdien vietnē Twitter rakstīja, ka Somijā vēl nekad nav reģistrēts tik liels karstums pašā vasaras sākumā. Viņš norādīja, ka Ziemeļu polārā loka iekšpusē gaisa temperatūra sasniegusi 30 grādus pēc Celsija.

Japānā maijā tika uzstādīts jauns karstuma rekords šim mēnesim, gaisa temperatūrai sasniedzot 39,5 grādus pēc Celsija. Karstuma dēļ dzīvību zaudēja pieci cilvēki un gandrīz 600 tika hospitalizēti.

Kamēr citi zinātnieki vilcinās saistīt karstuma viļņus ar cilvēku radītajām klimata izmaiņām, Kalifornijas universitātes zinātnieks Daniels Sveins tvītoja, ka šis pētījums liecina - cilvēce sasniegusi punktu, "kurā vairumam bezprecedenta karstuma viļņu globāli ir nosakāma cilvēka ietekme".

Pērn neierasts karstums skāra 22% no apdzīvotajiem un lauksaimniecības rajoniem ziemeļu puslodē laikā no maija līdz jūlijam, norādīts Earth’s Future publicētajā pētījumā. ASV piedzīvoja karstāko maiju, kopš sākta meteoroloģisko datu apkopošana, Kalifornijā tika uzstādīts jauns jūlija karstuma rekords, un arī Eiropā vairākās pilsētās tika uzstādīti jauni rekordi. Arī Āzijā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā 2018. gadā tika uzstādīti jauni karstuma rekordi. Pētījumā norādīts, ka pirms 2010. gada šādi karstuma viļņi netika pieredzēti.

Zinātnieki prognozē, ka zemes platības, ko skars tādi karstuma viļņi, kādi tika pieredzēti pagājušajā vasarā, palielināsies par 16%, ja Zemes vidējā temperatūra pieaugs pa vienu grādu pēc Celsija.

"Karstuma viļņi, visticamāk, nākamajās desmitgadēs sasniegs ekosistēmām un sabiedrībām ļoti bīstamus līmeņus," teikts pētījumā.

Zinātnieki prognozē, ka pērnajai vasarai līdzīgi karstuma viļņi piemeklēs divus no trim gadiem, ja globālā sasilšana nepārsniegs 1,5 grādus pēc Celsija, un katru gadu, ja tā sasniegs divus grādus pēc Celsija.

Līdz šim Zemes sasilusi par aptuveni 1,05 grādiem pēc Celsija, salīdzinot ar 1880. gadu.

2015. gadā noslēgtās Parīzes vienošanās ilglaicīgais mērķis ir samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus tā, lai noturētu globālo sasilšanu krietni zemāk par diviem grādiem pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas, un vienlaikus pielikt pūliņus globālās temperatūras kāpuma ierobežošanai ar 1,5 grādiem, tādējādi pēc iespējas samazinot klimata pārmaiņu sekas. Taču daudzi zinātnieki un klimata aktīvisti apgalvo, ka ar to nepietiks, tāpēc jāizvirza ambiciozāki mērķi.

Top komentāri

ļuļa
ļ
nu kā var nemelot labu mērķu vārdā! pirms akurāt 70 000 gadu arī bija līdzīgs klimats ar karstuma viļņiem, sausumu un pasaule kļuva cilvēcei samērā neapdzīvojama. tolaik cilvēku priekšteči izmira līdz 2000 eksemplāriem, no kā mēs visi esam cēlušies. toreiz arī karstuma viļņu cilvēce izraisīja? un vēl - vienīgais reālais pasākums dabas resursu saglabāšanai ir cilvēku skaita samazināšanās, jo pasaule ir pārapdzīvota. kamēr āfrikā un citās līdzīgās vietās netiks ieviesta dzimstības kontrole, nekas labāk nebūs, tikai sliktāk. tak sāciet vienreiz par to rakstīt, nevis par neiedomājami ļaunajiem govju bezdaliem.
Irlielāmērāticams
I
ka "pētījums" būs arvien biežāka parādība... .
tik tiešām
t
Loti labi, nevajadzēs braukt uz tā saucamām siltām zemēm tērēt naudu, lai nosauļoties, jo tas izmaksā dārgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits