Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Pētnieki: Globālā sasilšana apdraudēs pasaules ekonomiku

Par spīti augstajiem terorisma draudiem Francijas galvaspilsētā Parīzē, pēc nedēļas - 30. novembrī - sāksies Apvienoto Nāciju organizēta konference, kurā pulcēsies visu pasaules valstu vadītāji, lai mēģinātu vienoties par ambicioziem pasākumiem cīņai pret klimata izmaiņām, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Daudzi uzskata, ka tā būs pēdējā iespēja radīt efektīvu līgumu, kas aizstātu 1997. gadā pieņemto Kioto protokolu. Vienošanās, kas stājās spējā tikai 2005. gadā, mērķis bija samazināt klimata izmaiņas veicinošos kaitīgos izmešus atmosfērā. Diemžēl līdz šim vairākas valstis, kas ir starp pasaulē lielākajām kaitīgo izmešu radītājām, nav centušās izpildīt pašu parakstīto vienošanos, bet Kanāda 2012. gadā izstājās no Kioto protokola.

Pasaules Meteoroloģijas organizācija šomēnes paziņoja, ka 2014. gadā oglekļa dioksīda (CO2), metāna un dislāpekļa oksīda koncentrācija atmosfērā sasniegusi augstāko līmeni pēdējo 800 tūkstošu gadu laikā. Savukārt Lielbritānijas Meteoroloģijas birojs apgalvo, ka vēl šajā gadā vidējais globālās sasilšanas līmenis sasniegs vienu grādu pēc Celsija salīdzinājumā ar laiku pirms industriālās revolūcijas.

Zinātnieki brīdina, ka gadījumā, ja vidējais globālās temperatūras pieaugums pārsniegs divus grādus pēc Celsija, salīdzinot ar laiku pirms 1880. gada, kad sāka reģistrēt meteoroloģiskos datus, pasauli piemeklēs līdz šim neredzēta apmēra klimata katastrofas, kas skars ne tikai mazattīstītās, bet arī bagātās valstis, tostarp Eiropā.

Saseksas Universitātes ekonomikas profesors Ričards Tols, kurš iepriekš izcēlies ar skaļiem izteikumiem par globālās sasilšanas radītajiem ekonomiskajiem ieguvumiem, kas pārsniegšot tās izraisītos zaudējumus, tagad prognozē, ka pasaules iedzīvotāji drīz sākšot izjust pašu izraisīto klimata izmaiņu negatīvās sekas. Tas notikšot, kad vidējais globālās temperatūras pieaugums pārsniegs 1,1 grādu pēc Celsija.

Viņš britu raidorganizācijai BBC norāda, ka vidējais globālās temperatūras pieaugums līdz četriem grādiem pēc Celsija salīdzinājumā ar laiku pirms industriālās revolūcijas Eiropas un citām bagātajām valstīm būtu nepatīkams, bet tās varētu atļauties adaptēties šādiem apstākļiem.

Turpretī Kalifornijas Universitātes un Stenforda Universitātes pētnieki uzskata, ka bagātākās pasaules valstis ekonomiski nav mazāk imūnas pret klimata izmaiņu sekām kā nabadzīgākās valstis. Globālā sasilšana apdraudēšot ekonomisko izaugsmi tādās augsti attīstītās valstīs kā ASV, Japāna, Austrālija, Itālija un Spānija.

Pētnieki secinājuši, ka globālajai sasilšanai var būt graujošs efekts uz pasaules ekonomiku, jo tā līdz 2100. gadam var samazināt vidējos globālos ieņēmumus par 23%, salīdzinot ar pasauli bez klimata pārmaiņām, un palielināt nevienlīdzību starp bagātajām un nabadzīgajām valstīm, raksta The Los Angeles Times.

Pasaules Banka pirms dažām nedēļām brīdināja, ka globālo izmaiņu dēļ nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits pasaulē varētu pieaugt par 100 miljoniem līdz 2030. gadam. Pašlaik zem nabadzības sliekšņa dzīvo 702 miljoni pasaules iedzīvotāju. Banka prognozē, ka līdz ar nabadzībā dzīvojošo skaita pieaugumu pasaulē pastiprināsies arī migrācija.

Visu žurnālista Ulda Ķezbera rakstu Klimata izmaiņas jau jūtamas lasiet pirmdienas, 23.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits