Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētnieki Izraēlā ar 3D printeri izdrukājuši sirdi, izmantojot cilvēka audus

Pirmdien Telavivas Universitātē prezentēts ar 3D printeri drukātas sirds prototips. Pētnieku komanda apgalvo, ka šī ir pasaulē pirmā šādā veidā izgatavotā sirds, kurā izmantoti īsti cilvēka audi, vēsta ziņu aģentūra DPA.

"Šī ir pirmā reize, kad veiksmīgi izstrādāta un arī izdrukāta vesela sirds ar šūnām, asinsvadiem, vārstuļiem un sirds kambariem," paziņoja pētnieku grupas vadītājs profesors Tals Dvirs. Viņš apgalvo, ka līdz šim pētniekiem citviet izdevies izdrukāt vien modeļus, kas sastāv no vienkāršiem audiem, bet bez, piemēram, asinsvadiem.

Dvirs arī uzsvēra, ka ļoti būtiska ir paša pacienta audu izmantošana - tādējādi ir mazāks risks, ka pacienta organisms atgrūdīs šādā tehnikā izstrādātu orgānu transplantātu.

Preses konferencē žurnālistiem bija iespēja vērot visu sirds prototipa drukāšanas procesu. Sirds gan nav reālā izmērā - trīs stundas ilgajā drukas procesā radīts cilvēka sirds modelis, kas izmērā atbilst aptuveni truša sirdij. Pētnieki gan norāda, ka lielāku siržu drukāšanai izmantojamā tehnoloģija ir faktiski tāda pati, tikai drukai nepieciešamais laiks ir krietni ilgāks.

Pagaidām gan ir pāragri priecāties par to, ka nu būs iespējams drukāt cilvēkiem nepieciešamos orgānu transplantātus no viņu pašu audiem - pētniekiem priekšā vēl pamatīgs darbs, lai "iemācītu" drukātajai sirdij arī darboties kā īstam orgānam. 

"Šūnām jāiemāca to funkcija. Pašreiz esam panākuši, ka tās spēj sarauties, bet jāpanāk, lai šūnas visā orgānā darbojas kā vienots mehānisms," komentēja Dvirs. Kolīdz tas būs panākts un izstrādātie prototipi būs funkcionējoši, pētnieki sāks izmēģinājumus, drukātās sirdis transplantējot nelieliem dzīvniekiem - žurkām un trušiem.

Pētnieki neizslēdz varbūtību, ka pēc desmit gadiem pasaules labākajās slimnīcās šī tehnoloģija jau varētu būt ieviesta praksē un ļautu glābt dzīvības. Kā liecina Pasaules veselības organizācijas dati, sirds slimības ir pasaulē biežākais nāves cēlonis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits