Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Plastmasas piesārņojums arī Arktikā

Arī Arktikā, kas ierasti uzskatīta par vienu no nedaudzajām vietām uz Zemes, kas vēl nav cilvēka darbības rezultātā pamatīgi pārmainīta, konstatēts mikroplastmasas piesārņojums. Pētnieku komanda no Vācijas un Šveices akadēmiskajā izdevumā Science Advances publiskotā pētījumā atklāj, ka litrā sniega konstatēti pat 10 tūkstoši daļiņu, tostarp mikroplastmasas daļiņas un arī gumijas izstrādājumu daļiņas.

Pētnieki ievāca paraugus Svalbāras arhipelāgā un vēlāk tos analizēja laboratorijā Vācijā. Paraugos konstatētais daļiņu daudzums pētniekus esot pārsteidzis - tas bijis krietni augstāks, nekā zinātnieki gaidījuši, raksta BBC.

Liela daļa no tām bija dabiskas izcelsmes, piemēram, dzīvnieku kažoku daļiņas vai celuloze, bet konstatētas arī riepu ražošanā izmantotās gumijas daļiņas, plastmasas daļiņas, lakas un krāsas daļiņas un citas sintētiskas daļiņas.

Pētījuma vadošā autore doktore Melānija Bergmane raidorganizācijai BBC atzina, ka pētnieki prognozējuši, ka sniegā tiks fiksētas dažādu citu materiālu daļiņas, bet tas, cik daudz no tām bijušas mikroplastmasas daļiņas, zinātniekus šokējis. 

Bergmane atzina, ka pagaidām nav līdz galam izpētīts, vai mikroplastmasas daļiņu nonākšana organismā, tās ieelpojot līdz ar gaisu, ir kaitīga cilvēku veselībai vai nē, bet norādīja, ka jebkurā gadījumā "mums ir daudz vairāk jāpievērš uzmanība tam, kā izturamies pret apkārtējo vidi".

Zinātnieki ievākuši paraugus arī Vācijā un Šveicē, kur konstatēta lielāka plastmasas daļiņu koncentrācija nekā Arktikā. Pētnieki pieļauj, ka mikroplastmasas daļiņas līdz Arktikai no piesārņotākām vietām nonāk ar vēja palīdzību un pēc tam no atmosfēras zemē - ar nokrišņiem, proti, snigšanas laikā.

Iepriekš zinātnieki jau konstatējuši līdzīgu piesārņojumu arī Francijas Pirenejos - reģionā, kas arī tika uzskatīts par nepiesārņotu un tīru.

Bergmane norādīja, ka cilvēcei sev jāuzdod jautājums: "Vai mums vajag tik daudz plastmasas iepakojumu, polimēru un krāsu? Vai mēs varam rast alternatīvu risinājumu automašīnu riepu ražošanai? Šie ir galvenie jautājumi."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits