Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Politiķu ķildas kavē svarīga līguma ratifikāciju Čehijā

"Valdība nolēmusi atsaukt ar ASV noslēgto vienošanos par radaru bāzes izvietošanu Čehijā," pavēstījis Čehijas premjerministrs Mireks Topolāneks. "Tas nenozīmē, ka mēs atsakāmies no ratifikācijas procesa. Mēs to varam atsākt apakšpalātā, kad vien vēlamies." Viņš uzsvēra, ka valdība pie šī jautājuma atgriezīsies pēc aprīlī notiekošā NATO samita un Prāgā paredzētās ASV prezidenta Baraka Obamas un Eiropas Savienības līderu tikšanās.
Čehijas valdība nolēmusi uz nenoteiktu laiku atlikt paredzēto balsojumu parlamenta apakšpalātā par ASV radaru bāzes izvietošanu Čehijas teritorijā. Šāds solis sperts, jo pastāv bažas, ka opozīcija varētu šo likumprojektu noraidīt. Tādējādi izgaismojies labēji centriskās valdības vājums parlamentā, raksta Reuters.

Bijušā ASV prezidenta Džordža V.Buša administrācija pagājušajā vasarā ar Čehiju vienojās, ka tās teritorijā tiks izvietota radaru bāze, kas būtu daļa no amerikāņu pretraķešu aizsardzības vairoga. Plāns paredzēja, ka Čehijas kaimiņvalstī Polijā tiktu izvietotas pārtvērējraķetes.

Lai Čehijas un ASV noslēgtais līgums stātos spēkā, tas jāapstiprina abām parlamenta palātām un jāparaksta prezidentam. Augšpalāta jeb Senāts vienošanos ir apstiprinājis, jo tajā koalīcijai ir stabils vairākums.

Opozīcija, zinot par vairāku koalīcijas deputātu prombūtni, otrdien balsojumu par ASV radaru bāzi vēlējās iekļaut parlamenta apakšpalātas darba kārtībā. Šādi opozīcija cerēja "norakt" vienošanos, pret kuru tā jau kopš idejas apspriešanas sākuma izturējusies ar skepsi. M.Topolāneka centriski labējai valdībai ir 96 balsis 200 deputātu lielajā parlamenta apakšpalātā. Opozīcijas rīcībā ir 97 balsis, tādēļ balsojuma rezultātu bieži vien izšķir daži neatkarīgie parlamenta locekļi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits