Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Pompeo: Sankcijas pret Ziemeļkoreju tiks atceltas tikai pēc pilnīgas denuklearizācijas

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo svētdien noraidīja Ziemeļkorejas apsūdzības, ka Savienotās Valstis sarunās par tās denuklearizāciju "izturas kā gangsteris", un paziņoja, ka sankcijas pret Phenjanu tiks atceltas tikai, kad Ziemeļkorejas denuklearizācija būs pilnībā pabeigta.

"Sarunas norit godīgi un tajās tiek panākts progress," sacīja Pompeo žurnālistiem Tokijā, kur viņš ieradies, lai informētu Japānas un Dienvidkorejas ārlietu ministrus par savu šonedēļ notikušo vizīti Phenjanā. Šajā vizītē piektdien un sestdien ASV valsts sekretārs centās panākt no Ziemeļkorejas lielāku skaidrību par tās solījumiem veikt denuklearizāciju.

Pompeo uzsvēra, ka viņa centienus panākt Ziemeļkorejas kodolatbruņošanos atbalsta visa starptautiskā sabiedrība.

"Ja šīs prasības bija "gangsteriskas", tad pasaule ir gangsteris, jo ANO Drošības padomē tika pieņemts vienprātīgs lēmums par to, kas ir jāpanāk," sacīja ASV valsts sekretārs.

Vēlreiz uzsverot, ka sarunās tiek panākts progress, viņš norādīja, ka pagaidām gan nav sasniegts nekas tāds, kas attaisnotu pret Phenjanu noteikto sankciju mīkstināšanu.

"Sankcijas paliks spēkā, līdz Kims Čen Uns piekritīs galīgai, pilnībā apstiprināmai denuklearizācijai," sacīja Pompeo, piebilstot, ka ASV centīsies veicināt šo procesu, sniedzot drošības garantijas, kuras lūgusi Phenjana.

Viņš arī teica, ka 12. jūlijā paredzēta ASV un Ziemeļkorejas amatpersonu tikšanās, lai apspriestu 1950.-1953. gada Korejas karā kritušo amerikāņu karavīru mirstīgo atlieku repatriāciju.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija sestdien pēc ASV valsts sekretāra vizītes Phenjanā izplatīja paziņojumu, kurā nosodīja Pompeo par viņa "vienpusējām un gangsteriskajām" prasībām, norādot, ka no ASV puses nav bijis konstruktīvu soļu.

"Šķiet, ka ASV ir pārpratušas mūsu labo gribu un pacietību," sacīts paziņojumā.

Tajā norādīts, ka Phenjana jau ir iznīcinājusi kodolizmēģinājumu poligonu, kā arī pausta vilšanās, ka Pompeo nav gatavs piedāvāt līdzīgas piekāpšanās no Savienoto Valstu puses.

ASV prezidenta Donalda Trampa rīkojums pārtraukt ASV un Dienvidkorejas kopīgo militāro mācību rīkošanu Phenjanas paziņojumā nodēvēts par kosmētisku un tādu, kuru var atcelt jebkurā brīdī. Paziņojumā arī kritizēts tas, ka Vašingtona sarunās nav piedāvājusi noslēgt miera līgumu, lai oficiāli izbeigtu Korejas karu.

ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čen Uns 12.jūnijā tikās Singapūrā, un pēc šīs tikšanās Baltā nama saimnieks pauda lielmanīgu pārliecību, ka Ziemeļkorejas radītie kodolkara draudi esot novērsti. Tomēr abu valstu līderu parakstītais komunikē nesaturēja skaidras Phenjanas saistības atteikties no savas kodolprogrammas.

Pompeo tika uzticēta misija panākt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas plānu.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Kad rietumi denuklearizēs fašistu kliķes vadīto KF?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits