Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Portugāle tuvu tam, lai lūgtu finansiālu palīdzību no EK un SVF

Portugālei pavisam drīz draud iešana pa to pašu taciņu, ko pēdējā gada laikā jau ir veikušas Grieķija un Īrija, lai klauvētu pie Eiropas Komisijas (EK) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) durvīm un lūgtu palīdzību finanšu stabilitātes nodrošināšanai.

Pie šādas galējas nepieciešamības Lisabona var nonākt, ja trešdien paredzētajā parlamenta balsojumā tiks noraidīti valdības izstrādātie papildu budžeta konsolidācijas pasākumi. Lielākais opozīcijas spēks Sociāldemokrātu partija paziņojusi, kas balsos pret.

Dziļi netaisnīgs solis

Trešdien ieplānotais balsojums pēdējo 11 mēnešu laikā būs jau ceturtais, kurā nepieciešams pieņemt jaunus budžeta izdevumu apcirpšanas pasākumus, kuru mērķis ir panākt, ka budžeta deficīts 2011. gadā nepārsniedz 4,6% no iekšzemes kopprodukta. Pērn tas sasniedza 7,3%.

Sociāldemokrāti līdz šim vienmēr ir atbalstījuši sociālistu premjera Žozē Sokrateša mazākuma valdības konsolidācijas plānus, tajā skaitā nodokļu paaugstināšanu un atalgojuma samazināšanu valsts sektorā strādājošajiem, tomēr šoreiz partija uzskata, ka valdība ir aizgājusi par tālu, jo tikšot aizskarta sabiedrības neaizsargātākā daļa - pensionāri.

Jaunie budžeta tēriņu samazināšanas pasākumi paredz arī vecuma pensijas iesaldēšanu, ko sociāldemokrātu līderis Pedro Koelju nosaucis par «dziļi netaisnīgu» soli, raksta AP.

Portugāles valdība cerēja, ka tai izdosies pieņemt taupības pasākumus pirms ceturtdien un piektdien paredzētā Eiropas Savienības ārkārtas samita. Tajā 27 dalībvalstu līderi plāno apstiprināt Eiropas Stabilitātes mehānismu, no kura parādos nokļuvušām eirozonas valstīm varēs piešķirt aizdevumu 500 miljardu eiro (350 miljardi latu) apmērā un kuram no 2013. gada būs jāaizstāj pašreizējais Eiropas Finansiālās stabilitātes mehānisms.

Opozīcija gatava valdīt

Premjers Ž. Sokratešs piedraudējis, ka turpmāko taupības pasākumu nepieņemšanas gadījumā viņa valdība demisionēs, izraisot politisko krīzi, kam sekotu straujš ārvalstu investoru un finanšu tirgu uzticības kritums. Tas savukārt nozīmētu, ka Lisabonai kļūtu aizvien grūtāk aizņemties naudu pasaules finanšu tirgos, tādēļ vienīgā iespēja, lai glābtu smagās parādu nastas nomocīto ekonomiku, būtu vēršanās pie starptautiskajiem aizdevējiem.

Kopš pērnā aprīļa, kad EK un SVF izglāba no bankrota Grieķiju, bet jo īpaši kopš decembra, kad glābšanas plāns tika izstrādāts Īrijai, daudzas balsis Eiropā aizvien uzstājīgāk sauca, ka arī Portugālei būtu jāvēršas pēc starptautiskās palīdzības, lai vēl vairāk neiedragātu eirozonas stabilitāti.

Uz to Portugāles valdība vienmēr atbildēja, ka tā nelūgs palīdzību no malas, jo tāda vienkārši neesot nepieciešama.

Tā nedomā sociāldemokrāti, kuru līderis P. Koelju atzinis, ka, viņa partijai tiekot pie valdības vadīšanas, nav izslēgta vēršanās pie starptautiskajiem aizdevējiem, ja vien šāds solis varot palīdzēt valstij izķepuroties no lielajiem parādiem. Sociāldemokrāti jau sākuši runāt par nepieciešamību rīkot ārkārtas vēlēšanas, pēc kurām esot jāveido plaša koalīcijas valdība, lai tā varētu konstruktīvi risināt Portugāles finanšu problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits