Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Pusei pasaules primātu draud pilnīga izzušana

Gandrīz 50 procentiem zemeslodes primātu draud izmiršana cilvēka darbības dēļ, teikts jaunākajā Starptautiskā dabas aizsardzības savienības (IUCN) pētījumā. Vistraģiskākā situācija ir Āzijā, kur vairāk nekā 70 procentu pērtiķu un citu primātu ir klasificēti kā viegli apdraudēti, neaizsargāti vai ļoti neaizsargāti, ziņo CNN.

Jaunākajā pētījumā par cilvēkam tuvākajiem radiniekiem noskaidrots, ka 48 procenti no 634 primātu sugām drīzumā var pilnībā izzust dzīves vietas zaudējuma un medību dēļ. Zinātnieki uzskata, ka situācija ir dramatiski pasliktinājusies kopš pēdējās reizes, kad līdzīgs pētījums tika veikts pirms pieciem gadiem. "Mēs gadiem esam izteikuši raizes par to, ka primāti ir apdraudēti, bet tagad mūsu rīcībā ir skaidri dati, lai parādītu, ka situācija ir daudz dramatiskāka nekā mēs iedomājāmies," sacīja IUCN prezidents Rasels Mitermeijers.

Tropisko mežu izciršana, pēc kuras dzīvnieki zaudē savu dabisko dzīves vidi, jau agrāk bieži ir nosaukta kā galvenais primātu izmiršanas iemesls, bet tagad ir kļuvis skaidrs, ka medības ir tikpat nopietns drauds vietās, kur šī dabiskā vide pagaidām ir relatīvi neskarta. Pašlaik īpaši aktīvi mežus izcērt, lai atbrīvotu zemi, kur audzēt biodegvielas iegūšanai paredzēto labību. Kādreiz primātu medīšana bija saistīta ar izdzīvošanas vajadzībām, taču tagad to gaļa esot kļuvusi par luksusa pārtiku, kuras cena Āfrikā un Dienvidaustrumāzijā ir augstāka nekā vistas un zivju gaļas cena, raksta The Independent.

Lai gan pieauguši draudi, zinātnieki kopš 2000.gada ir atklājuši 53 jaunas primātu sugas, to skaitā arī 40 līdz šim nezināmu sugu Madagaskarā. 2007.gadā pētnieki šeit atklāja lielāko bambusa lemūru populāciju, kas dzīvo salas mitrājos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits