Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

"Sadama draugs" atgūst britu parlamenta deputāta mandātu

Britu politiķis Dzordžs Helovejs (George Galloway), kurš tika izslēgts no Leiboristu partijas par kara Irākā kritizēšanu, atgriezies Lielbritānijas parlamentā. Kā 30. martā vēsta laikraksts The Guardian. Dž. Helovejs uzvarējis Apakšnama papildus vēlēšanās (byelection), kas pagājušajā ceturtdienā notika Bredfordas rietumu (Bradford West) vēlēšanu apgabalā.

Jāpiebilst, ka viņu atbalstīja ievērojami vairāk vēlētāju, nekā leiboristu kandidātu Imranu Huseinu (50,78% pret 36,59%). Pie varas esošo toriju kandidāti Džekiju Vaiteleju (Jackie Whiteley) atbalstīja tikai 8,37% vēlētāju.

„Ar Dieva palīdzību mēs esam guvuši pašu sensacionālāko uzvaru Lielbritānijas politiskajā vēsturē,” paziņoja Dž. Helovejs. Kā vēsta aģentūra AFP, viņš nosaucis savu panākumu par „sacelšanos”, no kuras sāksies „Bredfordas pavasaris” (acīmredzami dodot mājienu par „arābu pavasari” – sacelšanos sēriju Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīs).

Savā uzvaras runā Dž. Helovejs novēlēja „politisko bojāeju” konservatīvajiem un liberāldemokrātiem, savukārt savus bijušos kolēģus leiboristus viņš aicināja novērsties no „nodevības ceļa”, uz kura tie, viņaprāt, nostājušies Tonija Blēra laikā.

Džordžs Helovejs skandalozu popularitāti iemantoja, pateicoties saviem ciešajiem sakariem ar Sadama Huseina režīmu Irākā. 2003. gadā Lielbritānijas labdarības organizāciju lietu komisija apsūdzēja viņu naudas saņemšanā no Irākas izlūkdienesta par S. Huseina interešu lobēšanu. Šos līdzekļus Dž. Helovejs it kā tērēja kampaņai pret Irākai noteikto ekonomisko embargo, bet pēc tam aģitācijai pret rietumvalstu intervenci Irākā.

Deputātu, kas saņēma iesauku „Sadama draugs”, tāpat turēja aizdomās par nelikumīgu tirdzniecību ar naftu programmas Nafta apmaiņā pret pārtiku ietvaros. Bez tam viņu vaino Hamas un citu kustību, kas rietumos atzītas par teroristiskām organizācijām, atbalstīšanā. Dž. Heloveja panākumus vēlēšanās eksperti saista ar to, ka aptuveni 20 procenti Bredfordas pilsētas vēlētāju ir ieceļotāji no Āzijas valstīm.

Dž. Helovejs no Leiboristu partijas tika izslēgts 2003. gadā par „nodevīgu” nostāju attiecībā pret karu Irākā. Deputāts publiski aicināja irākiešus pretoties iebrukumam, bet britu kareivjus – nepakļauties pavēlēm. Pēc tam viņš kļuva par vienu no sociālistiskas partijas Respect dibinātājiem. Vairākus gadus viņš bija šīs partijas vienīgais pārstāvis parlamentā, tomēr 2010. gada vēlēšanās mandātu zaudēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits