Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Sarūk ziloņu skaits - vairāk izšauti nekā piedzimst

Āfrikas ziloņu iznīcināšana sasniegusi tādus apjomus, ka gadā tiek nošauts vairāk ziloņu, nekā piedzimst, atsaucoties uz starptautisku zinātnieku un vides aizsardzības darbinieku pētījumu, vēsta BBC.

ASV Nacionālās zinātņu akadēmijas izdevumā Proceedings of The National Academy of sciences of the United States of America (PNAS) publicētā pētījuma autori aprēķinājuši, ka kopš 2010. gada ik gadu Āfrikā tiek nogalināti gandrīz 35 tūkstoši ziloņu. Ja šo dzīvnieku nogalināšana turpināsies tādos apjomos, tad pēc 100 gadiem Āfrikas ziloņu vairs nebūs, trešdien raksta avīze Diena.

Viens no galvenajiem ziloņu nonāvēšanas iemesliem ir vēlme iegūt ziloņkaulu no ilkņiem. Ziloņu ilkņu nelegālās tirdzniecības apjomi pēdējo gadu laikā strauji pieauguši. Kilograms ziloņkaula tagad maksā tūkstošiem dolāru. Lielākais pieprasījums pēc ziloņkaula ir Āzijas tirgū.

Pētnieki secinājuši, ka starp 2010. un 2013. gadu Āfrika katru gadu zaudējusi ap 7% no kopējā ziloņu skaita. Tā kā ziloņu dzemdības papildina to skaitu par aptuveni 5% gadā, pētnieki secina, ka tiek nogalināts vairāk šo dzīvnieku, nekā piedzimst.

Tiesa, dažādos Āfrikas reģionos ir atšķirīgi apstākļi ziloņiem. Piemēram, Botsvanā ziloņu populācija var veselīgi augt. Taču Centrālajā Āfrikā to nelegālās medības novedušas pie ziloņu skaita samazināšanās pēdējos desmit gados par 60%.

Visu rakstu lasiet trešdienas, 20.augusta, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits