Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

SAS izbēg no bankrota, noslēdzot vienošanos ar arodbiedrībām

Skandināvijas aviosabiedrībai Scandinavian Airlines (SAS), iespējams, izdosies izvairīties no bankrota gadījumā ja kompānija spēs īstenot plānu ik gadu samazināt izdevumus par trim miljardiem Zviedrijas kronu, jo pirmdien aviosabiedrībai izdevies panākt vienošanos par kolektīvajiem darba līgumiem ar visām astoņam SAS darbiniekus pārstāvošajām arodbiedrībām, vēsta Zviedrijas radio.

Radiostacija arī norāda, ka šobrīd aviosabiedrība veic reisus atbilstoši grafikam, bet tās akciju cenu Stokholmas fondu biržā pirmdienas rītā palielinājusies par 25% pēc pagājušās nedēļas krasā cenu krituma.

Arodbiedrības piekāpušās lielākajai daļai SAS prasību, lai saglabātu darba vietas. Kā pēdējā vienošanos ar SAS panākusi kompānijas Dānijas stjuartu arodbiedrība CAU, bez vienošanās ar kuru SAS nevarēja sākt īstenot taupības plānu, un aviosabiedrība varēja pasludināt bankrotu. Galvenis klupšanas akmens sarunās ar šo arodbiedrību bija darba apstākļi. SAS vēlējās panākt standarta līguma noslēgšanu, tāpat, kā ar citām stjuartu arodbiedrībām, tomēr dāņu stjuarti atzīmēja, ka viņu vairākums strādā tālajos lidojumos, nevis vietējā aviosatiksmē, tādēļ standarta līgums viņu darba apstākļus paslikti ievērojami vairāk, nekā citu arobiedrību biedriem. Tieši šī dāņu arodbiedrība ir pati nesamierināmākā starp visām SAS darbinieku arodbiedrībām. Piemēram, tieši pēc CAU iniciatīvas 2007. gadā notika „mežonīgais” streiks Kastrupas lidostā, kas radīja SAS daudzmiljonu zaudējumus. Tomēr šoreiz bankrota un atlaišanu draudu priekšā piekāpās arī šī arodbiedrība, norāda Zviedrijas radio.

Arodbiedrības Union, kura pārstāv aptuveni 600 SAS Zviedrijas stjuartus priekšsēdētāja Cecīlija Fālberga (Cecilia Fahlberg) vienošanos ar lidsabiedrību raksturoja kā „loti, ļoti smagu lēmumu”, vienlaikus piebilstot, ka „arī situācija pasaules aviabiznesā ir ļoti sarežģīta uz pieaugošās konkurences fona”. „Mums ir svarīgi saglabāt darba vietas, tas ir galvenais mūsu arodbiedrības biedriem. Mums tāpat bija svarīgi nepazemināt darba algu apmērus un mums tas izdevās,” norādījusi C. Fālberga. Jaunais kolektīvais līgums Zviedrijas stjuartiem nozīmē viņu darba laika nozīmīgu palielināšanu, kā arī pensijas vecuma paaugstināšanu no 60 līdz 65 gadiem.

Līdzīga ir situācija arī attiecībā pret pilotiem. Jūtami pasliktināsies viņu darba apstākļi, tomēr SAS varēs samazināt izmaksas līdz pat 30% arī šajā sadaļā, taču nevis uz darba algu tiešas pazemināšanas, bet gan uz darba apstākļu pasliktināšanas un pensionēšanās vecuma palielināšanas rēķina, norāda Zviedrijas radio.

Vienlaikus medijs norāda, ka pat tagad, kad arodbiedrības piekritušas sliktākiem līgumiem, SAS liktenis īstermiņa perspektīvā būs atkarīgs no bankām, kurām ir jāpiešķir kompānijas jauni kredīti, tekošo izdevumu segšanai, kā arī no SAS valdes, kurai ilgtermiņā jāspēj īstenot taupības pasākumi.

Šobrīd SAS ekonomisko situāciju pasliktina fakts, kā cilvēki, kas plāno doties ceļojumus, izvairās pasūtīt biļetes SAS, baidoties par kompānijas bankrotu. Ļoti zemas, pēc ekspertu domām, ir arī izredzes pārdot SAS jaunam īpašniekam, vismaz gadījumā, ja runa ir par kompānijas pārdošanu pilnībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits